Eveniment

Oficial european: Fara infrastructura degeaba aveti forta de munca ieftina

31.01.2008, 18:44 29

Dezvoltarea durabila a economiei Romaniei pe principiul asteptarii investitorilor atrasi de forta de munca ieftina si de o fiscalitate relativ relaxata fata de alte state nu este sustenabila, este de parere Anastassios Bougas, director pentru Romania al programului european de dezvoltare regionala in cadrul Comisiei Europene (CE).
"Romania este atractiva pe piata europeana din cauza fortei de munca mai ieftina si a unei fiscalitati mai scazute. Dezvoltarea bazata numai pe aceste criterii nu este sustenabila. Trebuie dezvoltata infrastructura", a declarat Bougas, cu ocazia unui seminar pe tema finantarii IMM-urilor din fonduri UE.
Oficialul Comisiei Europene a explicat ca cele 19,7 mld. euro pe care Romania le poate primi de la Uniunea Europeana in perioada 2007-2013 reprezinta un ajutor important, insa guvernul trebuie sa continue si propriile investitii si in acelasi timp trebuie sa atraga si investitii din partea mediului privat.
La aceasta suma se adauga alte 5,5 mld. euro, sub forma de cofinantare, de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din partea mediului privat.
"Nu trebuie redus efortul guvernamental. Fondurile europene nu trebuie sa ia locul capitalului privat. Fondurile de coeziune sunt acordate pentru a reduce diferentele de dezvoltare dintre state, pentru a aduce mai multa predictibilitate", a explicat el.
Impactul utilizarii fondurilor europene nu este numai de natura economica, programele fiind concepute pentru a oferi cresterea nivelului de trai. Bougas a declarat ca lipsa infrastructurii nu inseamna numai pierderea unor oportunitati bune de investitii, ci si o povara pentru populatie.
"Un sistem de canalizare ineficient, un sistem energetic ineficient, toate inseamna in final preturi mai mari pentru aceste servicii. Populatia ar plati mai putin daca s-ar investi in remedierea acestor probleme", a declarat oficialul UE. In momentul de fata numai 50% din populatia Romaniei are acces la serviciile de apa si de canalizare, fata de 70%, cat este media statelor UE.
Bougas a adaugat ca Romania nu s-a mai aflat pana acum in fata unei provocari atat de mari ca absorbtia fondurilor europene, care, bine folosite, inseamna dezvoltarea infrastructurii fara a pune presiune pe mediul fiscal local. Factorii care pot afecta absorbtia fondurilor europene sunt multipli si se regasesc atat in cadrul administratiei, cat si al mediului privat.
"Daca administratia, locala sau centrala, este slab sau insuficient pregatita, daca vor fi supusi la presiuni, de orice natura ar fi ele, atunci vom avea probleme de absorbtie", a atras atentia Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), organism subordonat Ministerului Economiei si Finantelor.
El a explicat in acelasi timp ca este necesar ca personalul din administratie sa fie mai bine platit, pentru a nu risca pierderea fortei de munca in favoarea mediului privat. Dupa estimarile lui Cotovelea, in procesul de absorbtie a banilor europeni sunt implicati peste 1.300 de functionari publici.
Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, prezent la acest seminar, a anuntat ca se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa fie incheiate contracte cu finantare europeana in valoare totala de circa 1,2-1,3 miliarde de euro prin Programul Operational Regional (POR), declarand 2008 "anul absorbtiei de fonduri europene".
Bugetul total al POR este de 4,4 mld. euro, beneficiarii fiind administratiile locale. Printre proiectele eligibile se numara cele de dezvoltare urbana, de dezvoltare sau de reabilitare a infrastructurii, rutiera sau de mediu, precum si dezvoltarea mediului de afaceri regional si local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO