Eveniment

Oamenii de business si consultantii: Degeaba dam sugestii si oferim expertiza Guvernului, nimeni nu ne asculta

Oamenii de business si consultantii: Degeaba dam sugestii si oferim expertiza Guvernului, nimeni nu ne asculta

1: Peter de Ruiter, partener PwC: Ma astept la majorarea TVA anul acesta cu 1-2 puncte procentuale. Impactul asupra bugetului ar fi enorm si rapid. Incasarile ar creste chiar din luna urmatoare. Este posibil sa fie nevoie de o astfel de masura. 2: Sorin MandruTescu, CEO Oracle: La inceputul lui 2009, doua banci, nu le voi spune numele, spuneau ca le merge excelent. Nimeni nu prea stia ce va fi. Nici acum nu stim, chiar daca este o oarecare revenire per ansamblu economie. 3: Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii: Cred ca marea provocare a Romaniei si a Uniunii Europene este sa creasca productivitatea. Daca Romania va reusi acest lucru, ar fi competitiva, iar viitorul ar putea fi mai stralucit.

09.02.2010, 23:14 54

Principala provocare pentru marile companii este in 2010, pelanga redresarea businessurilor, imbuna tatirea dialogului cuautoritatile publice, apreciaza Sorin Mandrutescu, CEO al OracleRomania, subsidiara locala a celui mai mare producator de soft debusiness din lume si presedinte al AmCham.

"Esteo necesitate evidenta de a reforma Consiliul Economic si Social.Este o institutie oficiala despre care noi nu credem cafunctioneaza corespunzator, iar ceva trebuie facut. Noi la AmChamvorbim de un «gap» (distanta - n.r.) care exista intre politicienisi lumea reala - adica mediul de afaceri. Cred ca cea mai mareprovocare este sa acoperim acest gap", a spus Mandrutescu la unforum pe teme fiscale si juridice organizat de publicatia BusinessReview. Mandrutescu conduce Camera de Comert Americana in Romania(AmCham), care reuneste peste 300 de companii. Consiliul Economicsi Social (CES) este o institutie publica infiintata in 1997, careare drept scop sa faciliteze dialogul intre sindicate, patronate siGuvern. De asemenea, are rol consultativ in stabilirea strategiilorsi politicilor economice si sociale.

"Nu suntem foarte bine ascultati. Noi dam multe sugestii, oferimexpertiza", spune si Peter de Ruiter, liderul departamentului deconsultanta fiscala si juridica al gigantului de consultanta siaudit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Asociatiile de business si firmele de consultanta publicaperiodic studii, rapoarte si fac recomandari scrise Guvernului.Spre exemplu, pe site-ul AmCham se pot gasi lucrari precum"Prioritati pentru Romania 2009" sau "Domeniul sanatatii: PozitiaAmCham cu privire la OUG 104/2009", ordonanta care modifica legeaprivind reforma din sanatate.

"Guvernul nu este prea capabil sa ia masuri. (…) Incearca saactioneze, dar mai mult reactioneaza", puncteaza Anca Grigorescu,Avocat Partener la bpv Grigorescu.

Consultantul fiscal Gabriel Biris se arata dezamagit de faptulca Ministerul de Finante se preocupa de lucruri "fara substanta",cum ar fi modificarea impozitului minim sau inlocuirea lui cu unulforfetar, in loc sa se gandeasca de ce nu se platesc taxele.

El propune o relaxare fiscala, argumentand ca taxele nu suntplatite pentru ca sunt prea mari. "Dar in loc sa creasca baza deimpozitare, Guvernul se gandeste cum sa ia maimulti bani de la cei care platesc".

La inceputul acestui an, mediul de afaceri aprecia drept "o marerealizare ca nu s-a umblat la cota unica si la TVA". In prezent,expertii in fiscalitate iau insa in calcul o majorare a taxei pevaloare adaugata pentru anul acesta.

"Ma astept la majorarea TVA anul acesta cu unul sau doua puncteprocentuale. Impactul asupra bugetului ar fi enorm si rapid.Incasarile ar creste chiar din luna urmatoare. Este posibil sa fienevoie de o astfel de masura, in contextul acordului cu FMI", aspus de Ruiter. Este pentru prima data anul acesta cand se pune indiscutie majorarea taxei pe consum. Partenerul PwC apreciaza capentru mediul de business efectele negative vor fi vizibile doar petermen scurt, in conditiile in care consumul va scadea, dar petermen mediu si lung, "populatia se va obisnui cu taxa".

Gabriel Sincu, partener pe taxe la firma de consultanta si auditMazars, crede de asemenea ca este posibila o majorare a TVA anulacesta, dar spune ca "ar fi o mare prostie". "Ar dovediincapacitatea statului de a colecta bani din impozite directe".

Pe de alta parte, Angela Rosca, partener la firma TaxHouse,apreciaza ca luarea unei astfel de masuri ar fi fost plauzibilapana la 1 ianuarie. "Dar acum, nu cred ca mai este posibila omajorare a TVA", spune ea.

Potrivit legii, o astfel de modificare trebuie anuntata cu celputin sase luni inainte. "Mai mult, o majorare a TVA ar determina oscadere a consumului, ceea ce nu este de dorit", mai spuneRosca.

Bugetul de anul acesta a fost construit pe o crestere aconsumului cu 3% fata de 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO