Eveniment

Oamenii de afaceri protesteaza fatade modul de organizare a licitatiilor publice

24.01.2006, 22:17 26

Reprezentantii oamenilor de afaceri considera ca firmele "serioase" au renuntat sa mai participe la licitatiile publice din Romania - o piata estimata la 15 miliarde de euro - si prefera contracte in alte tari, din cauza coruptiei, birocratiei si criteriilor exagerate de selectie, locul acestora fiind luat de "firme de apartament".

"Firmele serioase nu mai vor sa participe la licitatiile publice pentru ca s-au saturat de bacsisuri, de rateuri si de justitie. Cerem ca modificarea legislatiei in domeniul licitatiilor si achizitiilor publice sa aduca firmele puternice pe piata licitatiilor publice, care reprezinta circa 21% din PIB", a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Parerea lui Ionescu este impartasita si de George Sorin Nicolescu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Licitatiile publice sunt castigate de firme mici, necunoscute, iar caietele de sarcini sunt dirijate, in timp ce criteriile de licitatie sunt aberante. De frica acestor criterii firmele prefera sa mearga la licitatii pe piata externa. Din 2.000 de firme (membre si afiliate ANAT - n.r.) doar trei mai participa la licitatii", a declarat Nicolescu.

Mai mult, reprezentantii oamenilor de afaceri au apreciat ca garantiile financiare solicitate firmelor pentru participarea la licitatie reprezinta un impediment care afecteaza mai ales firmele romanesti.

"O firma romaneasca care participa la o achizitie prin licitatie se loveste de acest decalaj de competitivitate in materie de garantie financiara, care este foarte greu de obtinut de la orice banca", a mai spus Ionescu.

De asemenea, firmele romanesti intampina dificultati si in obtinerea certificatului de bonitate.

"Toate aceste elemente au gonit firmele sa construiasca in alte tari", a adaugat reprezentantul ANEIR.

Oamenii de afaceri au prezentat ieri reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), organism infiintat la sfarsitul anului trecut, o serie de propuneri care ar putea elimina dificultatile reclamate.

"Criteriile de departajare a firmelor participante la licitatii publice ar trebui sa fie stabilite impreuna cu patronatul de ramura, care reprezinta toti agentii economici. In plus, sunt necesare controalele ex-ante pentru a elimina din start firmele care sunt dispuse sa intre pe piata cu preturi de dumping", a mai spus Nicolescu. In plus, oficialul ANEIR a propus ca modificarile legislatiei sa aiba in vedere ca achizitiile sa fie accesibile si pentru firmele romanesti.

"Nu cerem favoruri pentru firmele romanesti, dar s-ar putea gasi formule care sa oblige intr-un fel firmele straine participante la proiecte importante sa subcontracteze firme romanesti. O alta solutie ar fi introducerea unui criteriu prin care companiile participante sa aiba un anumit procent din actionariat sa fie romanesc. Se protejeaza astfel economia romaneasca si se poarta si in afara", a mai precizat Ionescu.

Pe de alta parte, Jose Iacobescu, prim-vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a spus ca nu ar trebui sa se faca concesii firmelor romanesti, dar a propus ca din comisiile de licitatii sa faca parte si reprezentantii oamenilor de afaceri, iar licitatiile sa fie transparente.

Iacobescu a aratat ca in lege trebuie sa fie cuprinsa si activitatea post licitatie, pentru "a evita situatii precum autostrada Bucuresti-Pitesti care a fost o bataie de joc la adresa banului public sau cumpararea unor active si transformarea acestora in fiare vechi".

Alexandru Cojocaru, presedintele ANRMAP, a declarat ca armonizarea legislatiei din domeniu va fi finalizata in cel mult o luna.

"Noua lege va fi aplicabila pe tot teritoriul Europei, iar toate principiile impuse de Comisia Europeana trebuie sa se regaseasca in legislatia noastra. Firmele romanesti vor avea parte de acelasi tratament si in Romania si in Europa", a explicat Cojocaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO