Eveniment

Oamenii de afaceri isi doresc dobanzi ca in UE si un leu mai slab

10.03.2005, 00:00 19

Dobanzi mai mici, care sa permita un acces facil la finantare, si un curs mediu pentru 2005 de 39.000 de lei pentru un euro sunt principalele solicitari ale antreprenorilor romani adresate sistemului bancar si cu precadere Bancii Nationale.


Pe de o parte, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Bancii Nationale sa-si asume o politica privind evolutia dobanzii de referinta in corelatie cu parametrii macroeconomici realizati si cei estimati pentru acest an.


Pe de alta parte, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR) a solicitat BNR sa obtina pentru anul acesta un curs mediu al euro de 39.000 de lei.


"Desi este de salutat nivelul dobanzii de referinta anuntat recent de BNR, AOAR solicita diminuarea in continuare a acesteia", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.


Rata de referinta anuntata de banca centrala pentru luna martie este de 10,75%, comparativ cu 15,69% in februarie.


Rata dobanzii de referinta este calculata ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor platite pentru depozitele atrase de BNR pe piata interbancara si operatiunile repo si are un caracter preponderent orientativ, fiind cel mai adesea folosita in actele juridice. Aceasta a scazut in conditiile in care bancile comerciale au plasat bani la BNR in cadrul operatiunilor de sterilizare la dobanzi tot mai mici (minimul fiind atins la licitatia de marti, la 9,28% pe an). Excesul de lichiditate din piata a determinat bancile sa accepte dobanzi in scadere, tendinta fiind vizibila si la dobanzile oferite la titlurile de stat.


Dobanda de politica monetara (asa cum a fost rebotezata dobanda de interventie) a fost stabilita de BNR la 15,75% pe an. Aceasta si-a pierdut insa insemnatatea, in conditiile in care depozitele sunt atrase la dobanzi tot mai mici.


AOAR a solicitat bancilor comerciale sa-si revizuiasca politica de creditare si nivelul dobanzilor practicate, astfel incat mediul de afaceri sa se poata sprijini in finantarea afacerilor pe un volum necesar de credite, ceea ce va duce totodata la reducerea nivelului arieratelor.


In prezent, multe firme apeleaza la neplata obligatiilor fiscale, ca o metoda de autofinantare mai putin costisitoare.


Pogonaru a adaugat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii bancilor s-au exprimat "opinii si orizonturi" in legatura cu mai multe probleme, printre care evolutia dobanzilor pe termen scurt, in sensul reducerii dobanzilor in lei la 14-17% si cresterea costului finantarii in valuta la 5-7%.


Oficialii AOAR sustin reducerea dobanzilor la credite pana la rate apropiate de cele din Uniunea Europeana, pentru ca firmele sa concureze in conditii financiare identice.


Presedintele AOAR a reafirmat ideea ca, in prezent, problema nu este competitivitatea firmelor, ci capacitatea de absorbtie a economiei romanesti, care nu creste in acelasi ritm cu intrarile de valuta in tara. El a adaugat ca guvernul nu a initiat nici o masura concreta privind remedierea acestei situatii, in sensul dezvoltarii unor parteneriate public-private.


"Sa nu ni se mai spuna ca nu suntem eficienti si competitivi. In economia romaneasca s-au creat deficite din cauza politicilor economice divergente, de pe urma carora sufera companiile romanesti", a spus Pogonaru.


La randul sau, ANEIR a solicitat Bancii Nationale mentinerea unui nivel mediu al cursului de schimb pentru acest an de 39.000 de lei/ euro, valoare propusa pentru calcularea bugetului rectificat din 2005.


"Vrem sa delansam batalia pentru acest curs, desi suntem convinsi ca si in aceste conditii vor fi multi exportatori care vor fi nevoiti sa-si inchida fabricile", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.


In opinia sa, firmele romanesti au nevoie de o evaluare a capacitatii de adaptare in raport cu piata mondiala.


Ionescu spune insa ca are dubii in legatura cu capacitatea BNR de a asigura un curs mediu al euro de 39.000 de lei in acest an, avand in vedere ca in primele trei luni leul s-a apreciat cu mult peste aceasta valoare.


"Suntem deja la jumatatea lunii martie, iar leul mai mult se apreciaza decat se depreciaza. Nu cred ca pana la sfarsitul anului euro va creste atat de mult incat sa acopere reducerile din primele luni ale anului", a mai spus Ionescu.


In opinia sa, reducerea dobanzii de referinta ar trebui sa conduca la o piata valutara curata si reala.


"Exista insa pericolul ca, in fata unor presiuni, BNR sa vicieze piata prin vanzari de valuta. Este motivul pentru care solicitam Parlamentului suspendarea de urgenta a conducerii executive a BNR", a mai spus oficialul ANEIR.


Presedintele Patronatului Producatorilor din Industria Celulozei si Hartiei, Constantin Chiriac, a precizat ca deja firme importante de profil au inceput sa-si inchida fabricile.


"Firme precum Celrom Turnu Severin, Somes Dolj si Ambro Suceava exporta peste 80% din productie. Acestea vor fi nevoite sa-si inchida fabricile, desi au capacitati de productie moderne. Aprecierea leului nu trebuie facuta cu variatii bruste, de la o zi la alta", a mentionat Chiriac.


Replica BNR


"Solicitarea ANEIR vine evident in contradictie cu politica bancii centrale care nu are o tinta de curs. Cu alte cuvinte, ei vor curs fix, desi se cunoaste ca incepand cu criza din Mexic in '94-'95, din Asia, in '98 si mai apoi in alte tari in anii din urma, cursurile fixe au adus numai nenorociri. In acelasi timp, declaratiile ANEIR nu se bazeaza pe nici o lege care sa le acopere cererile. Sunt pur si simplu visuri din care au facut fanion, dovedind ca de fapt vor sa dea inapoi ceasul istoriei. Cand spun ca cer demiterea conducerii BNR pentru ca n-au incredere in capacitatea acesteia de a aduce cursul acolo unde le convine lor, dovedesc ca nu sunt decat niste romantici intarziati, care nu reusesc sa se acomodeze cu realitatile lumii noastre, nu inteleg ce se intampla si care sunt noile adevaruri de pe pietele valutare. Practic nu este nici o diferenta intre ei si exportatorul din Oradea care anunta ca va da in judecata BNR pentru ca nu-i asigura un curs castigator. In ultimii ani, euro s-a apreciat de la 0,67 $ la peste 1,3 $, exportatorii din toata zona euro au pierdut si ei, dar nimeni nu a cerut destituirea conducerii BCE si nici nu s-a auzit de vreo cerere de trimitere in judecata. Ce se intampla de fapt: multa vreme, exportatorii au beneficiat de o subventie prin curs in conditiile deprecierii neincetate a leului. De mai bine de doi ani, banca centrala le-a atras atentia ca aceasta subventie va inceta si n-a facut-o printr-o declaratie sau doua, ci prin sute de interviuri pe mai multe voci, incepand cu cea a guvernatorului. Practic, au fost atentionati ca prelungita competitivitate castigata prin curs va inceta si va veni un moment in care miza va fi doar pe competitivitatea bazata pe performante economice. N-au crezut si au amanat reformele structurale. Iata ca momentul de care vorbeam a venit si acum ei vad ca pierd. In loc sa priveasca inainte, sa inteleaga ca nu exista alta cale de intoarcere si n-au decat sansa cresterii performantelor, ei privesc inapoi in speranta ca vor redobandi dreptul de a fi subventionati prin curs. Ori asa ceva este imposibil in anul 2005", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO