Eveniment

O veste bună: veniturile bugetului consolidat al statului au scăzut cu doar 1,6% în prima jumătate a anului

Cheltuielile bugetului de stat s-au majorat cu 13%, iar deficitul bugetar a ajuns la 45 mld. lei, adică 4,17% din PIB.

Execuţia bugetară la 6 luni publicată de Finanţe arată că veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,3 mld lei, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În aceeaşi vreme, cheltuielile au crescut cu 13,6%, până la valoarea de 191,4 mld lei. În consecinţă,  deficitul bugetar a înregistrat valoarea de 45,1 mld. lei (4,17% din PIB).

Scăderea de doar 1,6% a veni­tu­rilor bugetare este o veste bună în con­diţiile în care pandemia a lovit în busi­nessul local şi multe dintre com­panii au redus activitatea sau chiar au sistat-o temporar. De asemenea, gu­vernul a amânat plăţi ale agenţilor economic în valoare de 10,2 mld. lei, iar restituirile de TVA au crescut cu 2,94 mld. lei în primele 6 luni din an, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Cheltuielile suplimentare generate de pandemie au însumat 5,86 mld. lei.

Veniturile la bugetul de stat din impozitul pe salarii au crescut cu peste 10% în prima jumătate a anului, până la 12,2 mld. lei. Încasările din impozitul pe profit în prima jumătate din 2020 au fost de 7,5 mld. lei, în scădere cu 7,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce încasările din TVA au fost de 25,4 mld. lei, în scădere cu aproape 16% faţă de perioada similară din 2019.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.