Eveniment

O discuţie inevitabilă: modificarea cotelor de impozit pe venit. Cine pierde, cine câştigă?

O discuţie inevitabilă: modificarea cotelor de impozit...

Autor: Răzvan Botea

02.12.2023, 11:54 2724

Discuţia despre impozitul progresiv a fost readusă la viaţă săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu Că România colectează cel mai puţin din Uniunea Europeană din impozitul pe venit este o realitate, dar cât este problema cotei mici de impozitare şi cât este incapacitatea guvernului de a colecta?

Modificarea cotelor de impozit pe venit este o discuţie pe ca­re PSD o pune pe masă în mod recurent. De această dată, Marcel Cio­lacu, liderul PSD şi prim-ministrul României, a spus că va fi nevoie să se decidă dacă se revine la adevărata cotă unică de impozitare de 16%, adică majorarea impozitului pe venit de la 10%, cât este acum sau introducerea unei cote progresive de impozitare.

„Ciolacu ne face următoarea ofertă de nerefuzat. Fie mărim cota unică la 16% şi îi plătim mai multe taxe, fie acceptăm impozitarea progresivă şi îi plătim mai multe taxe. Acum Ciolacu zice fără pic de jenă că trebuie să ne hotărâm dacă revenim la cota de 16%. Aia pe care a distrus-o el. Ce nu spune este că în condiţiile actuale (deci nu la alea din 2017), revenirea la impozitul de 16% înseamnă că salariaţii vor pierde la salariu, urmând să plătească mai mult statului. 16% acum nu este echivalent cu 16% din 2017“, comentează Bogdan Glăvan, analist financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO