Eveniment

Numarul de angajati a crescut in 2005 pentru prima data in ultimii 15 ani

21.02.2006, 20:39 7

Numarul total al angajatilor s-a majorat in 2005 cu peste 110.000 fata de anul precedent, principalele motoare de crestere fiind comertul si constructiile. Cauza a fost cota unica.

In ciuda concedierilor masive din industrie, care au insumat aproape 90.000 de salariati, numarul total al angajatilor a ajuns anul trecut la 4,5 milioane de persoane, fata de 4,4 milioane cat erau inregistrate la sfarsitul lui 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De altfel, restructurarea industriei a fost procesul anevoios care a determinat an de an in primul deceniu de dupa revolutie scaderea continua a numarului de salariati din economie.

In ultimii 5 ani, numarul angajatilor s-a stabilizat in jurul valorii de 4,5 milioane, cu usoare oscilatii, dintre care cea mai notabila a fost cresterea sensibila de 20.000 de persoane de acum 3 ani. De altfel, 2004 a fost singurul an in care numarul salariatilor a scazut sub 4,5 milioane.

Prognozele arata ca numarul de angajati va ajunge la aproape 5 mil. in 2009, nivel care nu a mai fost atins de mai bine de 7 ani.

Comertul si constructiile au fost domeniile cele mai dinamice din perspectiva angajarilor in 2005. Companiile de comert au angajat anul trecut aproape 85.000 de salariati noi, reprezentand o crestere de 15%, fie ca a fost vorba de zona de retail, dealerii auto sau distribuitorii de carburanti. In aceste conditii, numarul total al angajatilor din acest sector a ajuns pana la aproape 650.000 de persoane.

Deschiderea in ultimii ani a unui numar tot mai mare de magazine a atras o explozie a numarului de angajati in domeniul comertului. Deschiderea unui hypermarket Cora inseamna aproximativ 900 de locuri de munca noi, in timp ce un nou magazin Carrefour aduce 600 de locuri noi de munca. Un magazin cash&carry aduce alte 200-300 de locuri de munca, valoarea fiind putin mai redusa in cazul magazinelor de bricolaj.

Numai anul trecut au fost deschise un hypermarket Carrefour, cinci magazine cash & carry si cinci magazine de bricolaj. Cifrele vor creste si mai mult in acest an, cand sunt programate pentru deschidere cel putin cinci hypermarketuri si trei magazine cash&carry.

In constructii, numarul salariatilor a crescut cu circa 30.000 de persoane (plus 10% peste 2004), angajarile suplimentare fiind justificate de o crestere in aceeasi masura a pietei.

"Hidroconstructia, una dintre cele mai mari companii de pe piata, a angajat anul trecut circa 650 de salariati noi, in special in a doua jumatate a anului", a precizat Romeo Bogdanovici, directorul de resurse umane al companiei.

Astfel, numarul de angajati ai companiei a ajuns la 8.200, in crestere cu peste 8% fata de 2004. "Totusi, fluctuatiile de personal angajat la o firma de constructii poate ajunge si pana la 50%", a mai spus el.

"Anul trecut am angajat circa 300 de persoane, care ne-au dublat numarul de salariati, pentru ca inainte dezvoltam lucrarile ca antreprenor general si angajam subcontractori. Proiectele de anul trecut le-am dezvoltat singuri", a declarat si Florian Florescu, directorul economic al companiei de constructii Arcom.

Antreprenorii din constructii spun ca numarul de angajati din domeniu va creste pana la aproape jumatate de milion de persoane in 2010.

Cresteri de personal au avut loc anul trecut si in industria de masini si aparate electrice (+15%), la agentiile de turism (+17%), dar si in sectorul bugetar, in administratia publica (+9%) si sanatate (+ 4%). Nu toate sectoarele economiei au inregistrat insa cresteri de personal anul trecut. In industrie, aproximativ 90.000 de salariati au fost concediati anul trecut, din cauza restructurarii.

Cele mai mari reduceri de personal au fost operate in industria confectiilor (15.000 de concedieri, adica aproape 10%), industria prelucrarii lemnului (7.500 de concedieri, 10%), industria extractiva (12.000 de concedieri, 10%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO