Eveniment

Noul sef de la KPMG: Banii adevarati nu au venit inca in Romania

Noul sef de la KPMG: Banii adevarati nu au venit inca in Romania

Click pentru imaginea marita

19.06.2007, 18:03 52

Piata locala de consultanta si audit nu poate creste cu ritmuri de peste 20%-30% daca nu isi extinde numarul de angajati, spune Victor Kevehazi, senior partner la KPMG Romania.
In prezent, in companiile din Big Four (Pricewaterhouse Coopers, KPMG, Deloitte si Ernst& Young) lucreaza aproximativ 1.500-2.000 de angajati, estimeaza cei de la KPMG, dar este nevoie de o suplimentare a acestora pentru a valorifica potentialul de crestere pe termen lung al pietei.
Serviciile de consultanta si audit vor creste puternic anul acesta, pe toate segmentele pietei, spune Kevehazi. Conform unor estimari, anul trecut cifra de afaceri totala a companiilor din Big Four a fost de 100 de milioane de euro.
Pe partea serviciilor de consultanta fiscala (taxe si impozite), cresterea afacerilor in Big Four ar putea fi stimulata de cresterea gradului de conformare la plata a companiilor.
Pe segmentul de audit, cresterea puternica a afacerilor va continua, pe masura ce pietele de capital se vor dezvolta si nevoia auditarii financiare va creste. In plus, Kevehazi propune ca, pentru fiecare companie auditata, auditorul financiar sa verifice si obligatiile de plata asumate de companie catre buget, ceea ce va ajuta atat bugetul public (inclusiv datorita externalizarii serviciului de control fiscal), cat si afacerile din tax&audit ale companiilor de profil.
Tot pe crestere se va situa si zona de consultanta de afaceri (advisory), "un subiect continuu, care avanseaza cu pasi mari", spune Kevehazi.
Reprezentantii KPMG spun ca mediul local de afaceri are inca mult de suferit de pe urma lipsei de transparenta si eficienta a administratiei publice, in ciuda unor imbunatatiri din ultimii ani. Desi legislatia fiscala s-a mai stabilizat, prea multe legi se schimba prea des, iar climatul de business are inca un aer de incertitudine, de la legea societatilor comerciale la legea contabilitatii.
"De multe ori, companiile inca se plang ca lucrurile nu functioneaza asa cum ar trebui", spune Serban Toader, actualmente audit partner pe servicii financiare si cel care va prelua conducerea operatiunilor din Romania ale KPMG din luna octombrie. "Este nevoie ca piata sa fie lasata sa se miste singura", spune Kevehazi, adaugand ca aspectele legate de birocratie inca sufoca businessul privat.
Multa lume din business se bucura cand vede volumul banilor adusi de investitori pe piata locala in ultimii ani, afirma Kevehazi, dar acestia sunt inca bani putini, care raspund unor oportunitati pe termen scut. "Asa cum banii vin, ei pot sa si plece, la fel de rapid", spune senior partner-ul KPMG.
"Banii adevarati nu au venit inca in Romania. Ei vor veni aici doar cand pietele de capital vor fi compatibile ca legislatie si functionare cu cele din statele mature", afirma Kevehazi. Marile fluxuri financiare vor lua la tinta Romania prin intermediul pietei de capital, al fondurilor de pensii private, al asigurarilor de viata si altele, a mai spus el.
Serban Toader se declara optimist si vede Romania intr-o cursa de prindere din urma fata de restul statelor europene. "Foarte probabil, Romania va prinde din urma nivelul de dezvoltare din restul statelor centrale si est -europene chiar in timpul generatiei actuale", spune el. Acum 12 ani, cand avea doar 24 de ani, Toader se angaja la KPMG, pentru a deveni partener in cadrul companiei dupa 8 ani si, in curand, senior partner, la 12 ani de la intrarea in companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO