Eveniment

Noul an şcolar începe cu noi reguli şi scenarii de organizare a cursurilor. Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: „Vom face tot ce putem să evităm învăţământul online şi pe cel hibrid. Pagubele au fost imense.“

Noul an şcolar începe cu noi reguli şi scenarii de...

Autor: Ramona Cornea

02.09.2021, 00:08 3065

♦ După depăşirea pragului de 6 la mie, rămân deschise creşele şi grădiniţele ♦ De asemenea, va fi permisă şi organizarea în format fizic a învăţământului special ♦ În noul an şcolar se menţine şi obligativitatea purtării măştii în spaţiile din interior ♦ Ioana Mihăilă, ministrul sănătăţii:  „Recomandăm măştile medicale, dar sunt permise şi cele textile“.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, au prezentat, miercuri, noile reguli şi scenarii de organizare a cursurilor pentru cei aproape 3 mi­lioane de elevi care vor începe anul şcolar 2021-2022 pe 13 septembrie.

Astfel, elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar după depăşirea acestei rate de infectare nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale, iar toate cursurile vor trece în online.

„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori în localitate, toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică. După depăşirea ratei de infectare de şase la mie rămân deschise creşele şi grădiniţele, toţi elevii intră în online, cu o singură excepţie: învăţământul special. De altfel, pentru învăţământul special activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu cerinţe educa­ţionale speciale învaţă practic să supravieţuiască vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de şase la mie. După depăşirea ratei de infectare de şase la mine nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale“, a declarat Cîmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Sorin Cîmpeanu a motivat alegerea de a ţine şcolile deschise până la această rată de infectare spunând că autorităţile vor face toate eforturile pentru a evita ca elevii să intre în învăţământul online şi în cel hibrid. Rata de infectare luată în calcul pentru şcoli va fi cea din fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează, a mai spus ministrul educaţiei. „Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni. În ziua de vineri, fiecare şcoală va şti cum funcţionează fiecare săptămână. Doar ziua de vineri. A doua condiţie - rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP. Aceea este cea oficială.“

Ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, a spus că se menţin măsurile de prevenţie în şcoli, respectiv distanţarea fizică, aerisirea claselor şi a tuturor spaţiilor închise, locurilor de luat masa, sălilor de sport. De asemenea, se va menţine şi obligativitatea purtării măştii în spaţiile din interior.

„Am ajuns la un consens asupra tipului de mască purtat. Am recomandat purtarea măştii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit şi cu câteva precizări despre condiţiile pe care măştile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi adaptate: să acopere corect nasul şi bărbia şi am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt uneori folosite pe post de mască“, a explicat Ioana Mihăilă în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate, a mai spus Ioana Mihăilă.

Când apare un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, în cazul învăţământului preşcolar şi de clasele până la a şasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar pot reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Testarea în ziua a opta se face în şcoli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP.

„Testarea aceasta din ziua a opta se organizează în şcoli, acolo unde personalul medical este disponibil sau prin mobilizarea echipelor DSP, acolo unde personalul nu este disponibil“, a detaliat Ioana Mihăilă.

De la clasa a şaptea în sus,  dacă apare un caz pozitiv – copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală şi fac dovada pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi elevi trec la învăţământul online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.

Conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, preşcolarii şi elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.

În ultimii ani, numărul elevilor din sistemul românesc de învăţământ preuniversitar au fost în scădere de la un an la altul. În anul şcolar 2019-2020, sistemul de învăţământ preuniversitar românesc a cuprins 2,94 mil. de elevi, înregistrând o scădere de peste 32 de mii de elevi faţă de anul şcolar anterior, conform datelor de la Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar 2020-2021, Ministerul Educaţiei nu a publicat statistica oficială, însă conform declaraţiilor lui Sorin Cîmpeanu, numărul elevilor a fost de circa 2,93 de milioane, de asemenea în scădere faţă de anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO