Eveniment

Nota SRI pe tema gripei aviare, infirmata de partile citate

24.05.2006, 00:00 25

Informatiile furnizate de Serviciul Roman de Informatii potrivit carora virusul gripei aviare de pe teritoriul Romaniei ar fi fost raspandit de importuri din Ungaria sau Slovacia au fost ieri dezmintite atat de autoritatile celor doua state, cat si de reprezentantii companiilor citate in nota SRI.

SRI a dat publicitatii ieri o nota privind posibilele cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara, conform careia "nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari".

Purtatorul de cuvant al Guvernului ungar a declarat ieri ca informatiile aparute in presa romaneasca potrivit carora un import de pasari domestice din Ungaria ar fi sursa izbucnirii epidemiei de gripa aviara din Romania, sunt "absolut nefondate si lipsite de realitate". Andras Batiz a precizat ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti a cerut Ministerului roman de Externe o confirmare a informatiilor publicate si a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti vor fi obligate sa transmita Ungariei orice informatie de acest gen.

La randul sau, directorul firmei slovace Liaharensky Podnik, nominalizata de SRI, a negat informatiile din nota, sustinand ca a facut o singura afacere cu Drakom Silva Codlea in urma cu "trei sau sase luni", atunci cand societatea slovaca a vandut "doar cateva sute" de pui de gaina, si in nici un caz zeci de mii. De asemenea, conducerea Verba Trans Brasov, indicata de SRI ca fiind firma care a livrat catre Patiprod Codlea puii de curca suspecti de gripa aviara, infirma datele din raport, precizand ca puii din Ungaria sunt de gaina, si nu au fost vanduti, ci traiesc sanatosi la ferma societatii, langa Brasov.

"Am cumparat, in ianuarie, de la firma Aviagen din Ungaria un lot de 41.860 de puicute de gaina, si nu de curca, pe care nu le-am vandut. Ele se afla si in prezent la ferma noastra de la Stupini, langa Brasov, unde tocmai au implinit 18 saptamani si urmeaza sa faca oua peste alte 8 saptamani", a declarat patronul firmei Verba Trans, Vasile Citre. El afirma ca lotul de pasari, singurul importat in 2006, a fost adus in tara cu aviz sanitar-veterinar, care nu indica prezenta simptomului gripei aviare.

In paralel, investigatiile care se fac la Brasov au relevat faptul ca, inca din martie, erau suspiciuni de gripa aviara la fermele din Codlea, dupa ce mii de pui de gaina au murit, iar cadavrele lor au fost ingropate la indicatiile administratorilor, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Procurorii brasoveni detin actele care confirma, inca din 13 mai, prezenta gripei aviare in comuna Beclean - sat Hurez, dupa ce firma Aviprod 2002 din Codlea ceruse examinarea unor probe de la Ferma 6 a societatii, prelevate in lunile martie, aprilie si mai.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca au fost confirmate 44 de focare de gripa aviara, iar in alte 26 exista suspiciuni privind prezenta virusului.

Cele 38 de focare de gripa aviara sunt in judetele Brasov, Covasna, Vrancea, Bacau, Buzau, Sibiu, Valcea, Neamt, Prahova si Mures, precum si in sectoarele 2 si 4 din Bucuresti. In ceea ce priveste suspiciunile, acestea se ridica la 26, in sase judete, ultimele cazuri fiind semnalate in judetul Ilfov.

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) considera ca motivul principal al situatiei actuale generate de gripa aviara este nerespectarea normelor sanitar-veterinare si sustine demersul autoritatilor de identificare si sanctionare a vinovatilor.

"Nerespectarea normelor sanitar-veterinare este motivul principal al situatiei actuale (...) Numai unitatile care respecta normele de siguranta a alimentelor trebuie sa functioneze in Romania, si asta nu pentru ca ne-o cere Uniunea Europeana! Acum se vede unde duce incalcarea acestor norme", spun reprezentantii Romalimenta.

Reprezentantii Romalimenta mentioneaza ca noile focare de gripa aviara afecteaza direct populatia din zonele vizate, provoaca pagube in bugetul national, dar si in cel al firmelor private si genereaza semne de intrebare la Bruxelles si masuri de protectie care ating serios sectorul carnii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO