Eveniment

Noile accizele la leasingul auto, suspendate pana in februarie

13.12.2004, 00:00 20

Confuzia de pe piata leasingului, indusa de aplicarea prevederilor ultimei hotarari de Guvern privind accizarea autoturismelor s-a risipit, cel putin pana in primavara anului viitor.
Guvernul a decis sa suspende pana in luna februarie a anului viitor aplicarea prevederilor privind accizarea autoturismelor achizitionate in leasing. Tot la aceasta data vor intra in vigoare si noile reglementari in domeniul leasingului, care au la baza un proiect de act normativ care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr 51/1997, privind operatiunile operatiunile de leasing si societatile de leasing.
"Hotararea de Guvern privind modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal va stabili ca prevederile privind modalitatea de calcul a accizelor pentru atutoturismele in leasing cuprinse in H.G. 1.840/2004 vor fi aplicate doar din momentul imbunatatirii cadrului legal care reglementeaza operatiunile de leasing", a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
In prezent, cadrul legal care reglementeaza operatiunile de leasing este reprezentat de ordonanta 51/1997. Aceasta urmeaza sa fie modificata si completata astfel incat sa includa prevederi clare privind regimul fiscal al operatiunilor de leasing, precum si armonizarea terminologiei specifice operatiunilor de leasing cu termenii existenti in Codul Fiscal si Codul Vamal. Data prevazuta pentru intrarea in vigoare a noului cadrul legal este 1 februarie 2005.
Secretarul de stat a precizat ca Ordonanta va stabili expres ca noua modalitate de calcul a accizelor pentru autoturismele achizitionate in leasing se va aplica numai pentru contractele perfectate dupa data intrarii sale in vigoare.
In prezent, prin Hotarirea de Guvern 1.840/2004 care completeaza normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal se prevede ca accizele pentru autoturismele cumparate in leasing se vor aplica la valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale.
Anterior intrarii in vigoare a HG 1.840, baza de aplicare a cotei de acciza era valoarea reziduala in urma leasingului, de regula 20% din valoarea autoturismului.
Directorul adjunct a Directiei de Supraveghere Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, Gica Danila, a declarat ca, pana la suspendarea de catre Guvern a prevederilor privind accizarea autoturismelor achizitionate in leasing, institutia va calcula accizele la valoarea de intrare a vehiculelor. El a precizat ca, dupa suspendarea actualelor norme, sumele suplimentare incasate din calculul accizelor la valoarea de intrare vor fi restituite platitorilor sau se va proceda la regularizarea acestora.
Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate anul trecut pe piata romaneasca a fost estimata anul trecut de jucatorii din piata la aproximativ 1,4 miliarde de euro, valoarea urmand sa creasca in acest an la aproximativ 1,5 sau chiar 1,6 miliarde de euro, dupas ce pe primele zece luni ale anului se ajunsese deja la nivelul inregistrat anul trecut. Pe piata romaneasca sunt active aproximativ o suta de societati care indeplinesc conditiile pentru a desfasura activitati de leasing, si care sunt grupate in doua asociatii profesionale - Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) si Asociatia de Leasing Bancar (ALB).
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO