Eveniment

Nicio rezervare în plus pentru pensiuni sau restaurante, nicio variaţie în vânzările de bilete la castelul Bran. „Să sperăm că efectele se vor vedea mai târziu“

Festivalul Olimpic al Tineretului European a fost deschis printr-o ceremonie desfăşurată pe arena Liceului Sportiv de la poalele Tâmpei

Festivalul Olimpic al Tineretului European a fost deschis printr-o ceremonie desfăşurată pe arena Liceului Sportiv de la poalele Tâmpei

Autor: Mirabela Tiron

18.02.2013, 20:35 353
 

Doar opt hoteluri din Poiana Braşov, care găzduiesc participanţii, se pot lăuda cu încasări mai mari generate de acest eveniment, restul pensiunilor, restaurantelor, castelul Bran sau instalaţiile pe cablu nu simt în această săptămână impactul pozitiv din punct de vedere financiar.

Chiar şi aşa, operatorii din turism spun că acest eveniment va pune România pe harta destinaţiilor pentru olimpiade, a celor de iarnă, iar efectele pozitive se vor vedea pe termen lung. Notorietatea României va creşte datorită acestui festival, ceea ce va aduce un aflux mai mare de turişti în perioada următoare, cred reprezentanţii unor pensiuni şi restaurante din zonă.

 

Un manager de pensiune: Sperăm că evenimentul va avea ecou pe termen lung

"Observăm că nu există public din ţările din care au venit sportivii participanţi la FOTE. Sperăm ca acest eveniment va avea un ecou şi efecte pozitive pe termen lung. Nu avem pentru această săptămână în care are loc festivalul mai multe rezervări decât într-o săptămână normală, deşi suntem amplasaţi chiar lângă patinoarul din Poiana Braşov", a declarat Mihai Tatusescu, directorul pensiunii Casa Vinga, de trei stele.

El spune că este mulţumit de investiţiile care s-au făcut în domeniul schiabil pentru acest eveniment, investiţii ce au revitalizat zona şi au adus două sezone de iarnă bune. Reprezentantul pensiunii afirmă că are două camere ocupate de străini, din Marea Britanie şi Israel, care au venit în Poiană la schi, dar care nu ştiau nimic de festivalul olimpic.

Pentru acest eveniment, în decembrie 2011 a fost inaugurat noul domeniu schiabil din Poiana Braşov, o investiţie de 28 mil. euro, finanţată de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale în parteneriat cu Primăria Braşov. În urma acestei investiţii, suprafaţa schiabilă a staţiunii Poiana Braşov a crescut cu 35 de hectare, până la 85 de hectare, iar lungimea pârtiilor de la 16,4 kilometri la 24 de kilometri.

Şi în Predeal este aceeaşi situaţie, pensiunile spun că nu au primit mai multe rezervări, din contră, turiştii care veneau să schieze pe pârtia Clăbucet (ce a fost închisă pentru proba de snowboard) nu mai vin deloc.

"Pensiunea este goală, am rămas fără turişti săptămâna asta. Credeam că vor veni străini să vadă probele, dar se pare că nu au venit", spune George de la vila Smaranda din Predeal, cu 13 camere.

Nici restaurantele nu se laudă cu mai mulţi clienţi. Viorel de la Coliba Haiducilor din Poiana Braşov a spus că ieri au fost ocupate 40 de locuri din cele 300 pe care le are, cei mai mulţi dintre clienţi fiind participanţi la FOTE.

"Într-o zi normală de luni avem 70 de locuri ocupate, mai mulţi turişti, dar acum nu au venit, dat fiind că pe unele pârtii pot schia doar sportivii", a spus el.

La FOTE participă 900 sportivi şi 600 de membri ai delegaţiilor. Tineri cu vârste între 14 şi 18 ani din toată Europa participă la competiţii sportive ca schi alpin, schi fond, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sărituri cu schiurile şi snowboarding.

Deschiderea festivalului a avut loc duminică în curtea liceului sportiv din Braşov, participând Jaques Rogges, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional. Jacques Rogge, a declarat duminică, înainte de deschiderea FOTE, că a văzut o infrastructură bună la Braşov, o regiune frumoasă, potrivit Mediafax.
 

Nicio variaţie în vânzările de bilete la castelul Bran

Alexandru Prişcu, directorul general al castelului Bran, spune că a decis ca toţi sportivii participanţi la FOTE să aibă intrarea gratuită la castel, până acum venind în vizită delegaţii din Letonia, Rusia şi Marea Britanie. Deşi acest eveniment ar fi trebuit să atragă şi turişti care să urmărească probele sportive, semnalele din piaţă arată că traficul de vizitatori nu a crescut în această perioadă, cu excepţia participanţilor la eveniment.

"Nu s-a simţit nicio variaţie în vânzarea de bilete, nu am vândut mai multe. Semnalele nu sunt pozitive, însă cred că pe termen lung evenimentul va aduce plus valoare. Poate cei care participă la eveniment vor reveni în România cu familiile şi vor vizita şi castelul Bran", a spus el. Castelul Bran a primit anul trecut 546.000 de vizitatori care au plătit bilet, număr similar cu cel din 2011, din care 40% au fost străini. Din vânzarea de bilete, organizarea de evenimente şi suveniruri, castelul a făcut un profit de un milion de euro anul trecut, potrivit lui Prişcu.

Se bucură de încasări mai mari doar hotelurile ce găzduiesc delegaţiile

Delegaţiile comitetelor olimpice naţionale (NOC) au fost cazate în opt hoteluri, printre care Bradul, Rina Vista, Piatra Mare Poiana, Heraldic, Olimpic, Caraiman şi Alpin, ce totalizează peste 2.077 de locuri, potrivit site-ului evenimentului www.eyowf2013.ro. Membrii Comitetului Olimpic European (EOC) sunt cazaţi la hotelul Sportul. În 2011, FOTE a avut loc în Liberec (Cehia).

"Hotelurile noastre din Poiană funcţionează la capacitate aproape maximă în perioada evenimentului FOTE, care se desfăşoară în timpul săptămânii, când cererea pentru cazare nu este la fel ca în weekend. În hotelul Poiana sunt cazaţi sportivi, iar în Sportul şi Bradul câteva delegaţii", a declarat Dan Volentir, business development manager al Ana Hotels, companie controlată de omul de afaceri George Copos. Delegaţiile oficiale ale Comitetului Olimpic Internaţional şi al celui European sunt cazate la hotelul Sportul.

"Acest eveniment este important pentru că pune România pe harta olimpiadelor sportive, deci şi ca promovare şi marketing are un impact pozitiv. Nu îmi aduc aminte când a avut loc ultima olimpiadă sportivă, prin 1951 aveau loc Jocurile Internaţionale de Iarnă Studenţeşti",a spus el.

 

Era nevoie de mai multă promovare

Ion Rufa, directorul general al Ana Teleferic, care administrează instalaţiile de transport pe cablu de persoane, spune că la instalaţiile de cablu s-au înregistrat doar 60% din numărul de treceri dintr-un weekend bun, când se ajunge şi la 25.000 de treceri. "Din punct de vedere al spectatorilor la FOTE, România nu este Austria. Cred că România are mai mult de câştigat ca imagine decât economic din acest eveniment. Parcă este ştearsă atmosfera festivă a evenimentului, era nevoie de mai multă promovare", a declarat Ion Rufa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO