Eveniment

Negritoiu: Cel mai bun semnal ar fi garantarea integrala de principiu

08.10.2008, 21:20 16

Daca autoritatile vor sa dea un adevarat semnal de incredere, pot sa transmita mesajul ca garanteaza integral depozitele, guvernul exprimandu-si astfel siguranta ca sistemul bancar este solid, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.

"Garantia integrala de principiu este cel mai bun semnal. In acest moment nu este clar daca majorarea plafonului de garantare decisa la nivelul UE se va face obligand bancile sa contribuie mai mult la Fondul de Garantare sau vor fi folosite si resurse publice. Daca statul vrea o garantie mai mare, s-o faca, dar implicand bugetul, nu pe banii altora, pentru ca majorarea contributiilor bancilor va constitui un cost suplimentar pe care nu si-l permit in conjunctura actuala si va pune o presiune si mai mare pe lichiditate", spune Negritoiu. El sustine ca de-abia modificarea plafonului atrage atentia asupra acestui aspect si clientii pot fi determinati sa se miste de la o banca la alta, sa-si imparta banii.
De la 1 ianuarie 2007, de cand Romania a intrat in UE, ING Bank Romania a incetat sa mai contribuie la Fondul de Garantare a Depozitelor si a inceput sa cotizeze la schema de garantare din Olanda. Negritoiu afirma ca ING are insa in continuare milioane de lei la Fond de pe urma contributiilor anterioare, insa legea nu spune nimic despre soarta banilor respectivi.
"Consider ca Fondul trebuie reformat si lasat in mana celor care contribuie, adica a bancilor. Banii cotizati sunt de fapt ca niste participatii la capital si ar trebui ca bancile sa aiba drepturi de actionari: sa decida ele daca se majoreaza plafonul de garantare si cum sunt administrate contributiile, nu sa ramana la latitudinea BNR."
Negritoiu sustine ca Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania "este un animal straniu": este constituit din cotele de participare ale bancilor, dar condus de BNR si Ministerul Finantelor.
Cat despre tendinta de crestere a retragerilor de bani din ultima vreme, seful ING considera ca este o manifestare emotionala. "Filialele din Romania ale bancilor europene nu sunt niste colosi, ca sa nu poata fi salvate cu usurinta de bancile-mama in eventualitatea unor situatii exceptionale. Nu cred ca vreun grup international si-ar lasa de izbeliste afacerile din Romania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO