Eveniment

Mai mult de 246.000 de români au cel puţin două contracte de muncă cu normă întreagă. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în comerţ, industria prelucrătoare şi învăţământ. Cumulat, în cele trei industrii lucrează 55% dintre salariaţii care au mai multe contracte de muncă cu normă întreagă

Mai mult de 246.000 de români au cel puţin două...

Autor: Ramona Cornea

10.09.2023, 12:01 11127

  Aproape un sfert lucrează în comerţ, mai mult de 60.000 de persoane. În industria prelucrătoare sunt peste 38.000 de astfel de salariaţi, iar în învăţământ sunt circa 37.400 În topul sectoarelor cu cei mai mulţi salariaţi cu minimum două contracte de muncă cu normă întreagă este şi cel de sănătate, cu aproape 24.200 de astfel de salariaţi „Codul muncii nu interzice existenţa mai multor contracte cu normă întreagă la angajatori diferiţi, în limita a 48 de ore săptămânal. Singura modalitate de a gestiona corect şi rezonabil o asemenea situaţie este să participi pe o perioadă limitată la o activitate şi să dispui de un program de lucru inegal distribuit”.

Mai mult de 246.000 de români, mai exact 246.186, au cel puţin două contracte de muncă cu normă întreagă, arată datele de la Inspecţia Muncii, transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Din punct de vedere legal nu există o limită a numărului de contracte de muncă încheiate de o singură persoană, fie acestea cu normă întreagă sau cu timp parţial, la acelaşi angajator sau la angajatori diferiţi.

„Codul muncii nu interzice existenţa mai multor contracte cu normă întreagă la angajatori diferiţi, în limita a 48 de ore săptămânal, cu tot cu ore suplimentare. În practică, este acceptabil un program cumulat de 12 ore dacă programul de lucru declarat la angajatori diferiţi nu se suprapune. Astfel se poate gestiona un al doilea job sau pot exista două angajamente part-time ori angajamente pe durată determinată. Subiectul este unul disputat, a ajuns chiar şi la CJUE, referitor la angajaţi pe proiecte cu fonduri structurale”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO