Eveniment

Moody''s se gandeste daca meritam o nota mai mare

08.06.2006, 00:00 18

Agentia americana de rating Moody''s evalueaza situatia macroeconomica a Romaniei in perspectiva acordarii unei note de includere in grupa tarilor cu risc acceptabil pentru investitii - Baa3.

Moody''s nu a revizuit ratingul de tara de mai bine de un an, cand a imbunatatit calificativul de risc cu doua trepte o data, pana la nivelul Ba1, imediat inferior notei Baa3. Evaluarea urmareste sa determine in ce masura evolutiile pozitive din ultimul an sunt sustenabile pe termen mediu, luand in considerare si impactul unor "posibile fluctuatii mari ale cursului de schimb al lelului" asupra riscului de credit.

In mod traditional, analistii americani

s-au aratat mai pesimisti in privinta performantelor macroeconomice ale Romaniei, celelalte doua mari agentii - Fitch si Standard&Poor''s - acordand de mai bine de un an calificative "investment grade".

Decizia Moody''s de a face o reevaluare a fost determinata de perspectiva ca aderarea la Uniunea Europeana in 2007 sau 2008 sa constituie o ancora pentru conservarea imbunatatirilor la nivelul profilului de risc al tarii si al reducerii datoriei publice, si in acelasi timp un stimul pentru continuare reformelor.

Analistii americani considera ca riscul de credit s-a redus suficient pentru a face din Romania "un candidat puternic" pentru un rating din categoria "investment grade".

In acelasi timp, continua sa intrevada o serie de riscuri. "Cresterea imposibil de oprit a deficitului de cont curent si intrarile mari de capital aferente indica aparitia unor dezechilibre care se dovedesc dificil de administrat", considera Moody''s. Analistii mentioneaza ca incercarile de control al cererii interne au fost ingreunate de reducerile de impozite de anul trecut si de majorarile salariale importante din sectorul public.

"Ritmul rapid de crestere al creditului constituie un alt motiv de ingrijorare, insa aceasta este atenuata de ponderea inca scazuta in PIB si de sanatatea sistemului bancar", se spune intr-o nota a Moody''s.

In acelasi timp, analistii avertizeaza ca Romania poate avea o problema cu competitivitatea externa, in conditiile in care urmeaza sa intre pe o piata foarte competitiva, cum este cea a UE.

"Aprecierea reala a leului va pune presiune suplimentara asupra deficitului comercial", afirma Moody''s.

Din punctul de vedere al agentiei de rating, programul de reforme economice al Guvernului ramane "pe sine", fiind considerata drept proba in acest sens privatizarea unui numar mare de companii de stat in cursul anului trecut.

Pe de alta parte, analistii agentiei considera ca adoptarea de catre BNR a strategiei de tintire a inflatiei a adus "un binevenit grad de coerenta" in politica monetara, desi este probabil ca tintele de inflatie sa fie ratate. Moody''s noteaza ca inflatia a scazut in cinci ani de la peste 40% la 8,6% anul trecut, pentru 2006 fiind asteptata continuarea scaderii pana la 6,7%.

Cat priveste aderarea la Uniunea Europeana, agentia de rating apreciaza ca Romania va deveni membru "cel mai probabil" la 1 ianuarie 2007.

"Calitatea de membru al UE va avea un impact microeconomic major, care, avand in vedere experienta altor tari, va avea un efect de ansamblu pozitiv pentru economia romaneasca. In acelasi timp, tara va beneficia de fonduri comunitare semnificative, care sunt necesare pentru imbunatatirea institutiilor si construirea infrastructurii", mentioneaza analistii Moody''s.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO