Eveniment

Moody’s: „Economia României va creşte, pe termen mediu, cu 4%”. Agenţia americană de evaluare financiară a menţinut ratingul suveran al României la Baa3, cu perspectivă negativă

„Datoria României rămâne relativ moderată (48% din PIB – n.red.)” arată agenţia americană de evaluare financiară, Moody's, într-un raport publicat la 1 iunie.

„Cheia puterii de creditare a României este economia sa relativ mare şi diversificată, cu un potenţial de creştere economică pe termen mediu de aproximativ 4% - una dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est (CEE)”.

Potrivit sursei citate, România are clustere de excelenţă în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi în industrii. Graţie unui capital uman de înaltă calitate, ţara atrage companii străine cu un angajament de lungă durată.

Moody’s mai spune că va schimba de la „negativ” la „stabil” perspectiva de rating, dacă guvernul va inversa deteriorarea structurală a finanţelor publice.

"Presiunea pentru scăderea ratingului ar creşte, dacă structura finanţelor publice ar continua să se deterioreze, iar dezechilibrele externe rămân ridicate." spune Olivier Chemla, vicepreşedinte analist senior la Moody's şi autor al raportului, citată în document.

Principalele provocări pentru condiţiile de creditare ale României includ dezechilibrele macroeconomice în creştere şi deficitele fiscale şi de cont curent (determinate de politicile prociclice din trecut), alături de o pondere ridicată a cheltuielilor publice rigide (pensii, salarii), arată Moody’s.

Dar economia României ar putea reveni, beneficiind de cererea internă şi de atragerea treptată şi cu succes a fondurilor UE din pachetul NextGen (adoptat în România prin PNRR), mai arată sursa citată.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.