Eveniment

Modificarile taxelor de import se resimt in retailul modern

Modificarile taxelor de import se resimt in retailul modern

Una dintre cele mai mari reduceri de preturi s-a inregistrat la sistemele home cinema, care au fost ieftinite cu pana la 30% in retail. Taxele de import din UE pentru aceasta categorie de produse era de 42% anul trecut

25.01.2007, 19:10 20

Lupta in retailul FMCG (bunuri de larg consum) se da pe pret acum, ceea ce i-a determinat pe marii operatori de hipermarketuri si magazine de tip discounter sa negocieze cu furnizorii preturi mai mici pentru produsele importate dupa 1 ianuarie.
Cinci retele internationale de retail au anuntat deja primele reduceri de preturi generate de eliminarea sau reducerea taxelor vamale, de la inceputul anului. Pentru categoriile de articole pe care nu s-au operat deja recalculari (precum ciocolata), retailerii asteapta epuizarea stocurilor de produse importate de anul trecut.
"Este normal ca furnizorii sa nu reduca preturile produselor din Uniunea Europeana decat dupa ce vor incepe sa importe fara taxe, in acest an", a declarat Adriana Pita, managerul de comunicare al companiei Real Hypermarket.
Cu toate acestea, furnizorii pot decide sa foloseasca eliminarea taxelor vamale in majorarea bugetelor lor de promovare sau a marjelor de castig, astfel ca unele produse - chiar daca in prezent nu mai sunt taxate la vama - pot ramane la acelasi pret de anul trecut.
"Ceea ce putem spune in linii mari este ca efectele finale ale integrarii in ceea ce priveste preturile la raft se vor vedea dupa inca ceva vreme deoarece, chiar daca se ieftinesc cateva game de produse, altele se pot scumpi (furnziorii vor trebui sa integreze scumpirile utilitatilor, cresterea salariilor si alte cresteri de costuri). Per total, insa, se asteapta o ieftinire, dar nu ceva spectaculos", a afirmat Andreea Mihai, managerul de marketing al Carrefour Romania.
Retailerii asteapta inca miscarile furnizorilor in ceea ce priveste scaderile de preturi la toate categoriile de articole importate.
"Probabil ca in a doua jumatate a lunii sau in februarie se va face simtita o scadere a preturilor la mai multe categorii de produse alimentare din UE generata de eliminarea taxelor vamale. Unele dintre acestea se vand inca din stocuri, fiind importate cu taxe vamale", a spus Adriana Pita.
Pe segmentul de electronice si electrocasnice, tot in retelele de retail, scaderi de preturi de peste 20% s-au inregistrat la LCD-uri, plasme si sisteme home-cinema, care erau taxate anterior cu 42% din valoarea in vama.
De la 1 ianuarie s-a introdus insa, conform normelor europene, taxa pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice, care poate ajunge pana la 20-25 euro pentru echipamente electrocasnice mari (de exemplu frigidere).
?Taxa de reciclare a mai luat putin din reducerea preturilor determinata de integrare. Normele referitoare la aceasta taxa nu sunt clare inca", a adaugat Adriana Pita.
Reducerea taxelor vamale la importuri se va face simtita si in rafturile marilor retaileri de mobila. Astfel, grupul Mobexpert, liderul industriei locale a mobilei, a anuntat ieri reducerea cu pana la 20% a preturilor articolelor de import. Peste 4.000 de articole din colectii precum etnic-chic, mic mobilier, dar si diverse decoratiuni vor purea fi cumparate la preturi mai mici. Importurile provin din tari din Orientul Indepartat, cum sunt India si Thailanda.
"Cei 85% dintre romani care se temeau de explozia preturilor post aderare au acum motive sa fie mai optimisti", a spus Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert. Reducerile rezultate din scaderea taxelor vamale vor fi permanente pentru produsele importate din tarile asiatice.
Cu toate acestea, exista si produse importate din afara UE care isi vor mari pretul datorita schimbarii nivelului taxelor. Un astfel de exemplu este ananasul. Reglementarile comunitare ar putea determina si scumpirea unor produse alimentare autohtone. "Zaharul este unul dintre produsele care se vor scumpi", a explicat Andreea Mihai de la Carrefour.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO