Eveniment

Modificarea Codului fiscal, din nou amanata

01.03.2005, 00:00 15

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, nu a prezentat ieri in sedinta speciala a guvernului proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, asa cum anuntase anterior premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta a promis mediului de afaceri ca va sti din timp care sunt modificarile, insa la Ministerul Finantelor inca se poarta discutii asupra formei in care va reglementata introducerea impozitului pe castigurile din tranzactii imobiliare, atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele fizice, precum si majorarile de impozite pe castigurile de capital si dobanzi.


De asemenea, noua forma a Codului va include prevederi privind majorarea accelerata a accizelor. Prelungirea discutiilor nu poate decat sa accentueze incertitudinea legata de fiscalitatea anului 2005. Mai mult, incalca orice principiu de predictibilitate a modificarilor legislatiei fiscale, in conditiile in care acestea trebuie sa intre in vigoare la 1 aprilie, adica peste numai o luna. Situatia companiilor ar putea deveni cu atat mai dificila cu cat capitolul din Codul fiscal privind impozitarea profitului, va impune anumite optiuni privind deduceri de cheltuieli si amortizari, pana la 31 martie, inclusiv.


Executivul a adoptat in sedinta de ieri o serie de acte normative privind obiectivele salariale trimestriale pe 2005 pentru societatile de stat monitorizate conform OU 79/2001 si a acordurilor convenite cu institutiile financiare internationale, precum si bugetele de venituri si cheltuieli ale acestor unitati.



O decizie a Cabinetului se refera la fondul salarial al companiilor de stat monitorizate, care vor fi obligate sa nu depaseasca, in acest an, o crestere salariala medie de patru procente, comparativ cu situatia anului 2004. O alta decizie a Guvernului vizeaza politica de personal la nivelul acestor companii si care prevede disponibilizarea, in acest an, a unui numar total de 9.069 de angajati, prin concedieri directe si externalizari de activitati.



Majoritatea reducerilor de personal se fac de catre Ministerul Economiei si Comertului.



Este vorba in principal de disponibilizarile care rezulta din restructurarile deja anuntate din sectorul minier.



Alte reduceri de personal vor avea loc la unitatile monitorizate din subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (in special prin externalizare de activitati) si a ministerelor Administratiei si Internelor, Agriculturii si Culturii.



Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie.



"In anumite situatii, in functie de restructurarile care au avut loc si de cresterile salariale acordate anul trecut, e posibil ca salariile sa creasca cu mai mult de 4%. Dar per total, la nivelul bugetelor, cresterile salariale nu vor depasi 4% in acest an", a declarat Barbu.



Aceasta decizie a nemultumit sindicatele din unitatile respective si ameninta cu proteste.



Primii care au reactionat au fost reprezentantii angajatilor Postei Romane, care au spus ca ar putea declansa conflictul de munca daca nu vor ajunge la un acord privind majorarea salariilor in 2005 cu 18 la suta, asa cum au cerut, si nu cu doar patru la suta.



La fel spun si feroviarii care ameninta cu declansarea grevei, dupa 31 martie.



Mai putine societati monitorizate



Guvernul a redus de la 72 la 53 numarul societatilor de stat monitorizate conform acordurilor cu institutiile financiare internationale, dupa ce uzina Tractorul Brasov a fost reintrodusa pe aceasta lista si alte 20 de companii, intrate deja in proprietate privata sau restructurate, au fost exceptate. Lista celor 72 societati de stat monitorizate a fost aprobata in luna martie a anului trecut, printr-o hotarare de guvern. In urma negocierilor din acest an cu FMI, s-a decis eliminarea de lista companiilor monitorizate a unor societati care fie au intrat, in ultimul an, in proprietate privata, fie au parcurs un proces de restructurare sau lichidare. Printre companiile eliminate de pe lista societatilor monitorizate se numara SNP Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, CUG Cluj-Napoca, Moldosim Vaslui, Rodipet Bucuresti Ampelum Zlatna si altele. La randul ei, uzina Tractorul Brasov, scoasa in martie 2004 de pe lista, a fost reintrodusa in aceasta categorie, dupa ce proiectul de privatizare cu compania italiana Landini a esuat. Pe noua lista a unitatilor monitorizate, convenita in negocierile cu FMI, se regasesc, in prezent, numai 46 de agenti economici din subordinea ministerelor si 7 din subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Societatile respective sunt obligate sa limiteze cresterile salariale si sa transmita, lunar, Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii situatii centralizate privind cheltuielile cu salariile, structura fondului de salarii, precum si evolutia creantelor, platilor restante si a pierderilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO