Eveniment

Mircea Fechet, ministrul mediului, despre Sistemul de Garanţie-Returnare: Pentru luna decembrie nu am nicio aşteptare. Targetul este însă ca la 30 iunie anul viitor 100% din ambalajele de pe rafturile magazinelor să fie marcate cu sigla SGR

Mircea Fechet, ministrul mediului, despre Sistemul de...

Autor: Alexandra Matei

19.12.2023, 16:58 196

Mircea Fechet, ministrul mediului, a spus astăzi, în timpul unei vizite de lucru la fabrica PepsiCo din Dragomireşti, că nu are nicio aşteptare pentru luna decembrie în ceea ce priveşte volumele puse pe raft şi ambalajele returnate în cadrul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), intrat funcţiune la 30 noiembrie 2023.

Singurul target despre care ministrul a amintit este cel care presupune ca la finalul lunii iunie a anului viitor 100% din ambalajele de pe rafturile magazinelor să fie ambalaje SGR.

„Statistic vorbind, astăzi, pe piaţă sunt sub 1% băuturi cu ambalaj SGR. Important este să vedem cât avem la finalul lunii ianuarie şi februarie pentru că nu îmi propun să mă abat niciun milimetru de la ţinta pe care ne-am stabilit-o pentru luna iunie, respectiv 100% ambalaje SGR pe raft. Pentru luna decembrie nu am nicio aşteptare, nici în ceea ce priveşte volumele puse pe raft, nici în ceea ce priveşte ambalajele returnate. Mă interesează, în schimb, numărul de contracte semnate şi ca toţi comercianţii să ştie ce au de făcut”, a detaliat Mircea Fechet în cadrul vizitei sale la fabrica PepsiCo din Dragomireşti.

Ministrul a fost prezent astăzi la fabrica din Dragomireşti a PepsiCo pentru a vedea cum funcţionează noua linie de producţie rapidă a producătorului de băuturi, care utilizează ambalaje SGR.

Alături de reprezentanţii companiei şi de lucrătorii din unitatea de producţie, Mircea Fechet a văzut fiecare pas din procesul de producţie de pe noua linie, de la momentul zero, până când PET-urile sunt inscripţionate cu marcajul „Ambalaj cu garanţie”.

„Am vrut să văd cu ochii mei etichetele SGR pe linia de producţie şi m-am bucurat să văd că acest lucru este valabil pentru cele mai vândute băuturi din portofoliu. Mă aştept foarte rapid să le vedem şi pe rafturile magazinelor. (...) Probabil, în câteva săptămâni, vor ajunge fie la distribuitor, fie direct la retailerii din România şi astfel se vor întoarce în economia circulară”, a spus ministrul mediului.

Însă, aspectele privind funcţionarea SGR nu sunt încă puse la punct şi mulţi comercianţi încă încearcă să înţeleagă ce au de făcut.

Totodată, astăzi, la mai bine de două săptămâni de la începerea SGR, ministrul mediului nu are informaţii cu privire la numărul de bonuri eliberate în urma plăţii şi returnării garanţiei pentru ambalaje.

„Comercianţii încă nu sunt 100% lămuriţi cum funcţionează SGR. Mă întreabă cine vine să colecteze sacii cu ambalaje, când le vor fi plătie garanţiile, când le va fi plătit tariful de gestionare a ambalajelor sau dacă asocierea cu primăria este un drept sau o obligaţie”, a mai adăugat Mircea Fechet.

Aşadar, sunt încă întrebări la care compania RetuRO, cea care administrează SGR, trebuie să răspundă şi, după cum spune ministrul, vor mai trece „câteva luni bune” până când toţi actorii implicaţi direct sau indirect în acest sistem vor înţelege cum funcţionează el şi ce au de făcut.

„Asta e o certitudine pe care am constat-o în urma experienţei altor state care au deja funcţional SGR. Producătorii au fost primii care au înţeles ce au de făcut şi care s-au conformat”, a mai spus ministrul mediului în timpul vizitei sale de lucru la fabrica PepsiCo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO