Eveniment

Ministrul muncii nu a intalnit angajatori nemultumiti de Codul muncii

21.05.2003, 00:00 17

Ministrul muncii Marian Sarbu respinge criticile pe care patronatele le-au adus Codului muncii declarand ca angajatorii cu care s-a intalnit pana acum i-au spus ca nu au probleme majore in aplicarea actului normativ. "Nu m-a chemat nici un patron sa-mi spuna: <Iata care sunt problemele mele>, sau <Am fost nevoit sa cresc cheltuielile cu forta de munca>", a spus ministrul.
Patronatele spun ca aplicarea actului normativ, in formula actuala, a determinat cresterea birocratiei, dar si a fiscalitatii prin eliminarea conventiilor civile. In plus, reprezentantii angajatorilor sustin ca noul Cod muncii, este o victorie a sindicatelor si ca la finalizarea lui s-a tinut prea putin cont de parerile lor. Ei spun ca si-au dat acordul pentru o formula care ar fi urmat sa intre in Parlament, unde ar mai fi putut fi modificat, si nu care sa fie adoptata prin asumarea raspunderii guvernului.
"Acest Cod al muncii a fost pus in atentia patronatelor si a sindicatelor cu mai bine de trei ani in urma. Eu personal am negociat un an si jumatate cu toate organizatiile sindicale si patronale, din partea carora vin cele mai multe dintre observatiile critice, si care au semnat pe fiecare pagina a proiectului. Pana la adoptare nu a spus nimeni nimic", a declarat Marian Sarbu, in cadrul Forumului "Codul muncii, rol si eficienta in stabilirea echilibrului intre piata muncii si economia de piata".
Ministrul spune ca s-a decis adoptarea Codului prin asumarea raspunderii in conditiile in care, la momentul respectiv, se inregistrau mari intarzieri in implementarea reformei in Romania. "Adoptarea Codului muncii era o conditie pentru ca Romania sa incheie Capitolul 13 - Politici sociale si ocuparea fortei de munca (din cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana - n.r.), capitol pe care l-am inchis provizoriu. Am ales aceasta varianta pentru rapiditatea adoptarii, nu pentru a evita dezbaterile", a mai spus Sarbu.

Conventiile civile
Ministrul muncii spune ca in acest moment, contractul individual de munca este singura posibilitate de incadrare in munca si ca, daca in Codul muncii nu se prevede expres desfiintarea conventiilor civile, acest lucru a fost reglementat prin hotararea de guvern referitoare la intocmirea registrelor generale de evidenta a salariatilor.
"Conventiile civile insemnau un cost mai mic pentru patroni, dar fara sa se puna in lumina faptul ca pentru angajat nu exista nici o protectie sociala. Eliminarea conventiilor civile a fost optiunea noastra, o optiune politica, la care am apelat pentru a oferi protectie sociala. In plus, nici Uniunea Europeana, nici Fondul Monetar International nu au mai acceptat ca aceste conventii civile sa ramana in vigoare", a declarat Marian Sarbu.

Fondul de garantare
Ministrul muncii spune ca se va crea o lege speciala pentru reglementarea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale prin care se va stabili dimensiunea fondului, modul de constituire si de administrare.
"Desi exista o presiune din partea sindicatelor pentru a reglementa acest fond, trebuie sa tratam cu mare atentie cum vom adopta aceasta lege si in ce masura angajatorii sunt sau nu apti sa suporte introducerea acestei taxe. E o problema de fiscalitate", a mai spus ministrul. El a adaugat ca "in mod cert aceasta lege nu va fi adoptata inainte de scaderea fiscalitatii pe forta de munca".
"Este adevarat ca avem un grad ridicat de fiscalitate pe forta de munca determinat de raportul dintre pensionari si salariati si de situatia economica actuala. Am diminuat fiscalitatea de la 1 ianuarie 2003 cu 4,5 puncte procentuale, iar de la 1 ianuarie 2004 vom asista la o reducere de inca 3-4%", sustine Sarbu.
El spune ca la finalizare legii se va tine cont cont de cele trei principii care sunt enuntate la articolul 168 din Codul muncii. "Acest articol ne da posibilitatea ca in cazul in care autoritatile publice vor avea bani sa acopere acest fond, angajatorrul nici nu va mai fi nevoit sa contribuie", a spus ministrul.
Prima vianta a Codului muncii prevedea ca marimea fondului va fi comparabila cu fondul de salarii pentru doi ani, lucru care a nemultumit oamenii de afaceri. In urma presiunilor facute de acestia, prevederea a fost retrasa din proiect.
Oana Cazan, directorul directiei de legislatie din cadrul Ministerului Muncii, a declarat ca reglementarea acestui fond se va produce spre finele anului viitor.
Ministrul muncii a mai anuntat ca astazi va incepe negocierile cu sindicatele si patronatele pentru crearea cadrului legislativ pentru infiintarea, functionarea si autorizarea agentului de munca temporara - plaseaza forta de munca temporara. De asemenea, pana in septembrie, urmeaza sa fie finalizat un proiect de lege care sa completeze reglementarile referitoare la ucenicie, iar din ianuarie 2004 urmeaza sa se desfiinteze Oficiul muncii unde trebuie inregistrate contractele de munca, incheiate de cetatenii romani cu reprezentantele din Romania ale unor firme, asociatii, fundatii sau organizatii cu sediul in strainatate.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO