Eveniment

Ministrul Educaţiei anunţă: Peste 5.600 de şcoli primesc fonduri pentru digitalizare şi modernizare

Ministrul Educaţiei anunţă: Peste 5.600 de şcoli...

Autor: Laura Buciu

24.07.2023, 10:26 226

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, o finanţare istorică pentru peste 5.600 de unităţi şcolare, care vor fi modernizate şi digitalizare cu bani din PNRR. Contractele vor fi semnate miercuri, în prezenţa preşedinţilor de consilii judeţele şi ai primarilor din municipiile reşedinţă.

„Miercuri, 26 iulie, ora 13 va avea loc la Palatul Victoria ceremonia de semnaare a unor contracte de finanţare destinate dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar şi unităţi conexe cu mobilier, laboratoare de informatică şi de ştiinţe, cabinete şcolare , ateliere de practică echipament IT. Vorbim de peste 5.600 de unităţi de învăţământ şi unităţi conexe”, a spus, luni, Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a precizat că alocarea financiară a apelului este de peste 1 miliard de euro. Finanţarea este posibilă prin componenta 15 Educaţie – investiţiile în 9, 11, 13 şi 14 din PNRR.

„Este o alocare istorică, poate cea mai mare alocare de acest tip în infrastrctura şcolară. Evenimentul va reprezenta un angajament puternic din partea Guvernului, dar şi a comunităţilor locale că vom face tot ceea ce ne va sta în putere pentru a oferi cele mai bune condiţii elevilor pentru noii ani de învăţământ ce vor urma şi reprezintă, de asemenea, o modalitate de a ne asigura că reforma în educaţie, pe care legile educaţiei nou-adoptate o vor aduce este dublată de condiţii bune în şcoli”, a mai spus Deca.

Cu aceste fonduri se va digitaliza procesul educaţional: elevii vo avea laboratoare de informatică dotate în toate şcolile, inclusiv în unităţile pentru învăţământul profesional şi tehnic şi săli de clasă pentru toate nivelurile: preşcolar, şcolar, gimnazial şi liceal dotate cu echipamente IT la standarde moderne. De asemenea, se va moderniza infrastructura şcolară, adică vor fi dotări în sălile de clasă sau pentru activităţi extraşcolare şi sportive, se vor dota cu mobilier nou. Se asemenea, vor fi laboratoare sau cabinete pentru sistemul de educaţie preuniversitar, inclusiv cabinete de asistenţă psiho-pedagogică, logopedie etc.

Un alt capitol este modernizarea bazei materiale pentru atelierele de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic.

„Aceste investiţii nu sunt unice. Vor mai urma contracte care vizează laboratoare inteligente, de tip smart-lab în licee, urmează consorţiile sau campusurile de învăţământ dual şi, de asemenea, achiziţia de microbuze şi serviciile complementare de educaţie timpurie. Se vor semna, în perioada următoare, în plus faţă de aceste 5.600 de contracte pe dotări, încă 4.000 de contracte, toate reprezentând investiţii majore în sistemul şcolar”, a mai spus Ligia Deca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO