Eveniment

Ministerul Sănătăţii: Pacienţii plătesc sume semnificative în plus la privat faţă de ce decontează statul. Are loc o discriminare pe criterii financiare

Ministerul Sănătăţii: Pacienţii plătesc sume...

Autor: Ioana David

16.01.2013, 14:10 291

Pacienţii care aleg să se trateze în spitalele private trebuie să achite sume semnificative în plus, care reprezintă diferenţa dintre ceea ce decontează casele de asigurări de sănătate şi tarifele aplicate de acestea.

„Un simplu exemplu ne poate arăta impactul financiar care trebuie suportat direct de către cetăţeanul care accesează servicii de sănătate private: pentru o intervenţie operatorie de cezariană, un furnizor privat are tariful de 8.800 lei în cazul în care prim-operatorul este profesor universitar şi 6.600 în cazul unui medic primar. Din acest tarif, sistemul de asigurări acoperă doar 1.400 de lei, rămânând ca diferenţa de 7.400 de lei, respectiv 5.200 de lei să fie suportat de către familia pacientei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii care reprezintă şi o notă adresată de instituţie către Guvernul României.

„Datorită acestor practici are loc o limitare drastică a accesibilităţii cetăţenilor la actul medical practicat în aceste spitale şi o discriminare pe criterii financiare a pacienţilor care pot apela la serviciile acestora, în contradicţie cu principiile sistemului social de asigurări de sănătate în baza cărora a fost înfiinţat şi funcţioneaza FNUASS (Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate – fondul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO