Eveniment

Ministerul Mediului da pana la 8.000 de lei pentru achizitia de sisteme de incalzire

02.06.2010, 00:00 535

Cumparatorii de centrale termice si de alte sisteme alternativede incalzire vor beneficia de subventii de pana la 8.000 de lei laachizitia echipamentelor, dupa ce programul Casa Verde urmeaza sadevina operational la sfarsitul acestei luni, dupa doi ani deasteptare.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ieri careprezentantii institutiei au finalizat Ghidul Aplicatului pentruprogramul Casa Verde, prin care este finantata achizitia de sistemealternative de incalzire, actul urmand sa fie publicat in MonitorulOficial incepand cu 15 iunie, iar din 30 iunie, proprietariipersoane fizice vor putea incepe depunerea cerererilor pentrufinantare.

"Am finalizat ghidul de aplicare, in 15 iunie urmeaza sa-lpublicam in Monitorul Oficial, iar din 30 iunie speram sa pornimprogramul. Intr-o prima faza a programului alocam 110 milioane delei, bani care vor fi repartizati pe judete, in functie de numarulde locuitori", a precizat Borbely. La o medie de 6.000 de leipentru un sistem alternativ de incalzire, ministerul ar puteafinanta achizitionarea a peste 18.300 de echipamente.

Programul este destinat exclusiv proprietarilor persoane fizicecare doresc sa-si completeze sau sa-si inlocuiasca sistemeletraditionale de incalzire si apa calda cu instalatii alternativeecologice. Acestia vor beneficia de subventii fixe din parteastatului, alocate in functie de tipul de sistem ales. Astfel pentrucentralele termice statul va aloca 3.000 de lei, pentru sistemelecu panouri solare 6.000 de lei si pentru pompele de caldura 8.000de lei. Pompele de caldura utilizeaza energie geotermala pentruincalzirea locuintelor. "Acestea sunt valori maxime si nu suntconditionate de valoarea investitiei", a explicat Borbely.

Pentru cei care doresc sa aplice pentru programul Casa Verdetrebuie sa se adreseze Agentiilor judetene de protectia mediului sisa depuna copii de pe cartea de identitate si contractul deproprietate asupra locuintei care va beneficia de investitie,precum si o adeverinta fiscala care sa ateste ca beneficiarul nuare datorii la bugetul de stat. La final, beneficiarul va prezentafactura pentru instalatie si devizul lucrarii, iar subventia va fiacordata de stat prin virament bancar in contul proprietarului.

Programul se adreseaza in principal proprietarilor din mediulrural, care nu beneficiaza de sistemul national de termoficare sicare folosesc pentru incalzire sistemele traditionale, precumsobele cu lemne sau cu gaz.

"Am ales sa nu mai mergem pe prima varianta, de autorizare afirmelor specializate, si am lasat la latitudinea proprietariloralegerea furnizorului de sisteme alternative de caldura. Am ganditca proprietarul este in primul rand interesat de o lucrare decalitate", a mai spus Borbely.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO