Eveniment

Un milion de români trebuie să depună declaraţia unică privind veniturile extrasalariale până pe 25 mai 2020. Persoanele care au încasat venituri în 2019-2020 din dividende, chirii, vânzare de acţiuni, vânzare de monede virtuale, drepturi de autor sau PFA trebuie să completeze şi să depună această declaraţie

Radu Georgescu, CFO: Completarea corectă a declaraţiei unice este o misiune imposibilă pentru cineva care nu este expert contabil.

Radu Georgescu, CFO: Completarea corectă a declaraţiei unice este o misiune imposibilă pentru cineva care nu este expert contabil.

Autor: Răzvan Botea

04.02.2020, 00:05 3433

Circa 1 milion de peroane trebuie să completeze declaraţia unică privind veniturile extrasalariale până la data de 25 mai 2020.

Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, o firmă de consultanţă fiscală, spune că declaraţia, care are 69 de pagini, este imposibil de completat corect de către o persoană care nu este expert contabil, de aceea a dezvoltat o aplicaţie care uşurează acest proces.

„Completarea corectă a declaraţiei unice este o misiune imposibilă pentru cineva care nu este expert contabil. Noua declaraţie are 69 de pagini cu instrucţiuni de completare care generează difi­cultăţi de interpretare. CFO Net­work  a dezvoltat prima aplicaţie care te ajută să com­pletezi de­claraţia unică fără să citeşti niciun rând din Codul fiscal. Aplicaţia a integrat  toate artico­lele din Codul fiscal care fac referire la declaraţia unică şi te ajută să o completezi corect şi rapid“, scrie el.

Persoanele care au încasat venituri în 2019-2020 din dividende, chirii, vânzare de acţiuni, vânzare de monede virtuale, drepturi de autor sau PFA trebuie să completeze şi să depună această declaraţie. „Persoanele fizice care au obţinut venituri în 2019 din activităţi de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete (normele de venit) sunt mai mari de 24.960 lei, trebuie să  plătească  CAS. Dacă regula de mai sus este valabilă, trebuie să plătească CAS chiar dacă persoana fizică plăteşte CAS şi în calitate de angajat. Venitul net aferent activităţilor de PFA se obţine scăzând din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile“, mai scrie Georgescu.

În ceea ce priveşte persoanele fizice care obţin venituri în 2020 din activităţi de PFA  sau din profesii liberale şi veniturile nete cumulate în 2020 sunt mai mari de 26.760 lei, trebuie să plătească CASS, mai transmit reprezentanţii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO