Eveniment

Micii patroni isi fac curaj sa ia credite pentru investitii de la banca

Micii patroni isi fac curaj sa ia credite pentru investitii de la banca

Fiscalitatea si birocratia raman in continuare cele mai importante dificultati, cu care se confrunta peste 64% dintre firme.

18.07.2006, 19:48 14

Ponderea firmelor mici si mijlocii care apeleaza la credite bancare a crescut de la 31% in 2005 la 47% in acest an, arata un sondaj realizat printre IMM-uri.
In acelasi timp, ponderea IMM-urilor care isi finanteaza afacerile din surse proprii s-a redus de la 80% la 77%. De asemenea, se remarca o orientare a firmelor mici si mijlocii spre alte modalitati de finantare a afacerii, respectiv leasing - 29,71%, operatiuni de factoring - 3,29%, precum si prin imprumuturi de la institutii financiare - 2,76%.
Datele sunt incluse in a patra editie a Cartei Albe a IMM, editata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Analiza CNIPMMR arata ca IMM-urile nu apeleaza la fonduri nerambursabile si la emisiuni de actiuni pe piata de capital pentru finantarea activitatii. In ultimul an, sectorul IMM a devenit din ce in ce mai atractiv pentru banci, care si-au diversificat produsele pentru acest tip de clienti din cauza marjelor de castig mai mari pe care le pot obtine prin astfel de finantari. Reducerea dobanzilor la creditele in lei a incurajat tot mai multe companii, inclusiv din sectorul IMM, sa contracteze finantari de la banci. Studiul releva ca cele mai multe firme si-au indreptat investitiile destinate inovarii catre noile produse (41% dintre firme), in timp ce doar 0,8% dintre firme si-au innoit sistemul informatic.
Sondajul releva ca 82,08% dintre firme au computere, 70,1% acceseaza Internetul, iar 61,8% utilizeaza e-mailul.
Firmele mici si mijlocii din domeniul serviciilor au inregistrat cele mai mari cresteri ale profiturilor in anul 2005 fata de 2004, in timp ce companiile din turism, industrie si comert au raportat performante inferioare. In plus, in anul 2005 s-a constatat o crestere a volumului fizic al vanzarilor pentru 59,45% dintre IMM-uri. Pentru acest an, majoritatea firmelor mici si mijlocii prognozeaza o imbunatatire a indicatorilor economici, in timp ce numarul IMM care apreciaza ca mediul economic este favorabil afacerilor s-a redus la jumatate, comparativ cu anul trecut.
"Este un lucru surprinzator pentru noi faptul ca numarul IMM-urilor care apreciaza mediul de afaceri ca fiind favorabil firmelor s-a redus aproape la jumatate, de la 52% din totalul firmelor la 30% in acest an", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. In opinia sa, neincrederea oamenilor de afaceri in mediul economic nu este determinata de factori economici, ci in special de factorii politici si de presiunile care au aparut pe piata pe fondul apropierii datei de intrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
Fiscalitatea si birocratia raman in continuare cele mai importante dificultati, cu care se confrunta peste 64% dintre firme. Scaderea cererii interne ocupa locul al treilea in topul celor mai mari dificultati de pe piata, urmata de dobanzile inca prea ridicate la credite, coruptie si inflatie. Analiza a fost realizata prin intervievarea a peste 1.300 de IMM-uri, in martie-aprilie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO