Eveniment

Michel Eschenbrenner, Servier Pharma România: Avem nevoie de cadru legislativ stabil pentru a investi, avem nevoie de predictibilitate pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte evoluţia pieţei

ZF Health&Pharma Summit'22

Michel Eschenbrenner, Servier Pharma România: Avem...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2022, 11:35 141

Michel Eschenbrenner, director general Servier Pharma România, producător independent de medicamente din Franţa, spune că instituţia pe care o reprezintă ar putea fi interesată de investiţii mai concrete în România dacă ar exista o stabilitate mai mare la nivel legislativ, dar şi o predictibilitate a evoluţiei pieţei de medicamente pe termen mediu şi lung.

"Suntem gata să investim, dar avem nevoie de stabilitate. Avem nevoie de cadru legislativ stabil pentru a investi, avem nevoie de predictibilitate pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte evoluţia pieţei. Deocamdată, investiţiile sunt  la nivelul educaţiei, suport, granturi. Ne uităm să ne implică chiar în producţie dacă este posibil. Ar putea fi o cale de a începe cu activităţi mai mici,căutăm parteneri. Este adevărat că o investiţie locală ar putea fi mult mai fiabilă şi profitabilă, inclusiv pentru companie, dar în mementul de faţă, cu toate aceste costuri şi inflaţie ridicată, ideea de bază este să avem companii subcontractoare în România. Cel mai probabil nu vom veni direct să construim o fabrică deocamdată. Facem paşi mici. Trebuie să ştim dacă o astfel de investiţie este fiabilă pe termen mediu şi lung", a spus Michel Eschenbrenner la ZF Health&Pharma Summit'22.

Alte declaraţii

Au fost făcuţi paşi importanţi în privinţa accesului moleculelor noi pe piaţa locală. Există produse noi şi mult mai eficiente disponibile pe piaţă în acest moment, dar totuşi suntem foarte departe de media din Uniunea Europeană. Comparând cu ce-a fost înregistrat în Europa intre 2016-2019, unde avut cu aproximaţie 52 de noi molecule, din care în 2021 doar 31 de molecule sunt prezente pe piaţa locală.

Produsele ajung cu întârziere, iar pacienţii din România nu beneficiază atunci când au nevoie, mai ales în cazul bolilor grave.

O altă problemă ar fi legată de preţul medicamentelor, şi de preţul medicamentelor ieftine, care aş spune că pentru noi reprezintă o problemă reală pentru că adaptăm  şi continuăm să producem şi să livrăm, dar din cauza liberei circulaţii dintre ţări, pacienţii români nu beneficiază de aceste produse.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO