Eveniment

Metode artistice de evaziune fiscala

24.01.2003, 00:00 130

Cazurile de evaziune fiscala practicate de firmele din Romania sunt din ce in ce mai variate, reprezentantii companiilor recurgand uneori la metode insolite pentru a diminua, in mod artificial, obligatiile de plata catre stat.
Comisarul general al Garzii Financiare Neculae Plaiasu a prezentat ieri bilantul institutiei pentru anul trecut, precum si cateva cazuri pe care le-a numit "picante".
Cea mai inedita metoda de diminuare ilegala a profitului a fost constatata de comisarii Garzii Financiare la firma Delta Telecom din Bucuresti, avand ca obiect de activitate comertul cu cereale.
Firma are ca actionari majoritari sotii Alexandru si Maria Bogza, in varsta de 84, respectiv 86 de ani, iar administratorul este fiul lor Adrian Bogza.
Delta Telecom a achizitionat de la actionarul sau Alexandru Bogza o sculptura atribuita lui Constantin Brancusi, "Negrese", la pretul de 1,8 mil. $i, desi obiectul sau de activitate nu includea comertul cu obiecte de arta.
Contractul prevedea achitarea unui avans de 60.000 de dolari si apoi plata in rate. In cazul nerespectarii graficului de plata, obiectul revenea vanzatorului. Administratorul Delta Telecom a scos din trezoreria firmei, sub forma de avansuri spre decontare, sume totalizand 21 mld. lei (circa 700.000 de dolari) pentru a achitarea pretului de cumparare a sculpturii. In plus, una din rate a fost achitata prin transferul dreptului de proprietate asupra Fabricii de Nutreturi Combinate Caracal, pentru 4,5 mld. lei.
Ulterior, firma nu a mai achitat ratele, astfel ca sculptura a revenit lui Alexandru Bogza, care a incercat sa o aduca ca aport la capitalul Delta Telecom cu valoare de 63 mld. lei.
Potrivit reprezentantului garzii Financiare, administratorul firmei se face vinovat de utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, iar operatiunile au avut ca scop diminuarea ilegala a profitului impozabil si trecerea unor sume importante de bani in buzunarele proprii.
Desi sculptura a fost evaluata la 1,86 milioane dolari, in evidenta financiar-contabila a firmei ea apare inregistrata la diverse valori, care coincid cu avansurile de trezorerie intrate in posesia administratorului Adrian Bogza.
"Astfel, domnul Bogza Alexandru, la venerabila varsta de 86 ani, a devenit un important om de afaceri, investitor strategic, pe seama unei sculpturi posibil realizata de marele artist roman Constantin Brancusi. Apreciem ca manoperele frauduloase pot constitui si infractiuni, fapt pentru care au fost sesizate si institutiile de urmarire penala", a afirmat Plaiasu. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO