Eveniment

Meleşcanu: SIE nu este o agenţie de PR

Meleşcanu: SIE nu este o agenţie de PR

Mediafax Foto

22.10.2012, 00:04 246

Directorul Serviciului Român de Infor­ma­ţii Externe (SIE) Teodor Meleşcanu con­si­deră că momentul care a declanşat în vară evo­luţia negativă a imaginii României este cel al plân­gerii transmise Comisiei de la Veneţia pri­vind ordonanţa de urgenţă a Guvernului care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale (CC), arătând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate.

Prezent ieri dimineaţă la emisiunea "După 20 de ani" de la PROTV, Meleşcanu a susţinut că nu SIE a prezentat liderilor europeni, în tim­pul crizei politice din vară cauzate de sus­pen­da­rea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru că, spune el, serviciul de infor­maţii pe care îl conduce nu este o agenţie de PR.

Teodor Meleşcanu (71 de ani) a ajuns în fruntea SIE în februarie. Era, la acea vreme, senator PNL, poziţie din care a demisionat pentru a putea îndeplini rolul de şef al SIE care îi fusese încredinţat de preşedintele Traian Băsescu. A intrat, din acest motiv, în conflict cu şeful formaţiunii Crin Antonescu şi a fost exclus din PNL, iar ipoteza implicării sale în viaţa politică alături de Traian Băsescu şi în "dezinformarea" liderilor UE cu privire la situaţia de pe scena politică din România au fost speculate în vară când şeful statului a fost suspendat din funcţie de noua majoritate parlamentară a USL.

Ce a spus Meleşcanu la "DUPĂ 20 de ani" de la ProTV:

  • În mod sincer nu ştiu unde se află Cristian Sima şi nu este o preocupare a noastră. Serviciului nu i s-a cerut să identifice unde se află acesta.

  • Pentru moment, nu există o ameninţare privind iminenţa unui atentat împotriva României.

  • Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici.

  • Problema cu SIE este extrem de simplă: noi furnizăm informaţii, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligaţia noastră ca serviciu este să furnizăm informaţii pe care le-am verificat.

  • Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puţin de deteriorarea acestei imagini.

  • Trăim într-o lume în care declaraţiile care se fac la Bucureşti dimineaţa ajung în aceeaşi dimineaţă pe mesele tuturor decidenţilor din alte zone, trebuie să ţinem seama de faptul că există câteva mii de funcţionari români la nivelul UE, în alte structuri internaţionale, care informează şefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informaţii, nu la informaţii pe care le transmitem noi sau alţii.

  • SIE lucrează cu instituţii, nu cu oameni. Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni (ca preşedinte interimar, după suspendarea lui Băsescu - n.n.), tot ce a însemnat informarare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic.

  • Omar Hayssam nu reprezintă în acest moment o prioritate a Serviciului în legătură cu Siria, prioritatea numărul 1 fiind cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în această ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO