Eveniment

Mehita Fanny, IFC Europe: PPP rămâne un instrument pentru dezvoltarea infrastructurii şi este important să ne uităm spre el, chiar dacă am avut experienţe nefericite

Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”

Mehita Fanny, IFC Europe: PPP rămâne un instrument...

Autor: Alex Ciutacu

16.05.2023, 16:21 54

Parteneriatul public-privat (PPP) este unul dintre principalele instrumente pe care le poate avea în vedere România pentru a atrage bani şi know-how privat în derularea proiectelor de infrastructură, iar dacă experienţele anterioare au adus şi eşecuri, acestea ar trebui să aducă şi lecţii, a explicat Mehita Fanny, director regional pentru Europa în cadrul IFC Europe, prezentă la Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC – Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România.

„PPP nu este ceva nou pentru România, au fost deja anumite PPP-uri în România, poate unele dintre ele nu au avut rezultatele aşteptate, dar asta nu împiedică ţara să meargă înainte. PPP rămâne un instrument pentru dezvoltarea infrastructurii şi este important să ne uităm la el şi chiar dacă am avut experienţe nefericite, ar trebui să învăţăm lecţii din ele. (...) Cred că ceea ce face ca un proiect PPP să fie de succes şi ce au în comun multe ţări care realizează proiecte prin PPP este cadrul legislativ. Cadrul legislativ şi instituţional trebuie să fie acolo, să fie clar şi să încurajeze proiectele”.

Alte declaraţii:

  • Este important ca guvernul să ştie că o lege nu este niciodată perfectă, ajustăm pe măsură ce implementăm, ajustăm să facem cel mai bun mediu posibil pentru investitori, iar pentru guverne este nevoie de angajamente, pentru că guvernele sau entităţile publice sunt garanţii în parteneriatele PPP. Au nevoie de anajamente ferme, viziune, trebuie să fie selectivi, nu totul merge prin PPP.
  • Trebuie să existe un pipeline, pentru că este costisitor să pregăteşti şi să implementezi PPP. Este important ca o ţară să aibă un flux de proiecte, astfel încât replicarea şi scalarea să optimizeze costurile şi apoi are nevoie de oameni dedicaţi. Guvernul sau autorităţile publice au nevoie de oameni dedicaţi la stadiul de pregătire, în timpul implementării şi în timpul supravegherii, pentur că multe proiecte de PPP eşuează în timpul supravegherii pentru că nu există continuitate în supraveghere.
  • Pentru operatorii privaţi este important să vină într-un mediu în care lucrurile sunt foarte clare, în care nu există riscul pentru compania privată să se renegocieze după semnarea PPP-ului. Este important să fie clar în acordul PPP cine ce are de făcut.
  • Pentru creditori şi investitori este important ca PPP-ul adus în faţa lor să fie bine structurat, iar riscul dintre public şi privat trebuie să fie bine alocat şi echilibrat.
  • Cel mai important grup din PPP este societatea civilă. PPP-urile sunt făcute pentru ei, pentru beneficiari, deci trebuie să fie accesibile, trebuie să fie practice, utile şi sustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO