Eveniment

MBDA, companie producătoare de sisteme de rachete unde este acţionar şi Airbus, pune pe masă sistemele de rachete Mistral 3 sol-aer pentru programul de înzestrare a Armatei Române

MBDA, companie producătoare de sisteme de rachete unde...

Autor: Răzvan Botea

11.07.2023, 16:08 5838

Reprezentanţii MBDA, companie producătoare de sisteme de rachete unde este acţionar şi Airbus, au vorbit, în cadrul unei întâlniri restrânse cu presa din România, despre sistemul lor de rachete Mistral 3, care ar putea satisface, potrivit francezilor, cerinţele pentru înzestrarea Armatei Române.

„Contextul european este marcat de eforturile de consolidare a apărării şi se doreşte aducerea tuturor ţărilor europene împreună pentru o identitate comună în acest domeniu. Începutul acestui demers s-a făcut cu cele 5 ţări (Franţa, Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria, care au semnat o înţelegere să cumpere împreună sistemele de rachete MBDA – n. red.), dar există şi alte state interesate să se alăture. Este un proces deschis şi în curs de desfăşurare. România este pregătită să se integreze în acest cadru. Când ne uităm la beneficii, vedem în primul rând o nevoie. Mistral este cel mai bun sistem de rachete din categoria sa”, spune Arnaud Rousset, vicepreşedinte pentru Europa al companiei.

La întrebarea ZF legată de preţul sistemelor de rachete produse de MBDA, Arnaud Rousset a răspuns: „Variază atât de mult şi depinde de atât de mulţi factori, încât nu putem să spunem un preţ sau nici măcar o plajă de preţuri. Întrebarea este foarte importantă, dar în momentul în care avem configuraţia exactă putem spune şi un preţ.”

Francezii văd mai degrabă o tranzacţie între cele două guverne, cel francez şi român, pentru achiziţia sistemelor de rachete, dar spun că sunt pregătiţi şi pentru o licitaţie. România a cumpărat mai multe arme în acest sistem G2G (guvern-la-guvern), dar jucătorii din industria locală de apărare spun că este păgubos acest sistem. În schimb, alte ţări, precum Polonia, de exemplu, merg pe practica „offset”, adică vânzătorul este obligat apoi să cumpere de pe piaţa de apărare poloneză un procent, de obicei peste 80%, din valoarea vânzării.

În România însă achiziţiile militare foarte mari merg de cele mai multe ori în sistemul guvern-guvern şi astfel industria locală de apărare în cel mai fericit caz ia parte la mentenanţa şi reparaţia aparatelor cumpărate, fără că cei care vând arme României să mai fie obligaţi să cumpere ceva de pe piaţa locală. Acest caz este unic în regiune şi în Uniunea Europeană.

„Trebuie să fim pregătiţi. Acest parteneriat "guvern la guvern" este unul special. Când intri în el, nu vrei să fii nepregătit. Vrem să livrăm un sistem logistic, iar în ceea ce priveşte industria locală, aceasta trebuie să susţină forţele armate”, a mai spus Arnaud Rousset.

Parlamentul României a aprobat în 2023 un program de înzestrare a Armatei României în valoare de 10 mld. euro. De  4,2 mld. euro, MApN ar urma să cumpere 41 de sisteme de rachete cu rază mică şi medie. Prima parte a achiziţiei ar urma să se deruleze pe o perioadă de opt ani şi înseamnă achiziţia a 12 sisteme de rachete SHORAD (short range air defense)– VSHORAD (very short range air defense) pentru forţele terestre şi forţele aeriene.

Francezii spun că Mistral 3 este cel mai bun sistem din categoria sa, cu o rază de acţiune de 8 km (VSHORAD):„Am produs acest sistem din anii 2000. Este ultima generaţie şi a fost testat în luptă. Dorim să dublăm producţia în anul viitor.”

Ei spun că achiziţia ar putea fi finanţată de la nivel european, prin programul EDIRPA (European defence industry reinforcement through common procurement act), o iniţiativă europeană pornită după declanşarea războiului din Ucraina, pentru achiziţia în comun a armamentului în Uniunea Europeană. Programul nu este încă lansat – în 23 aprilie 2023 Consiliul UE a mandatat începerea negocierilor între statele membre pentru acest program.

„Cred că acest program va aduce o schimbare semnificativă - avem bugetul şi putem livra rapid”, a mai spus Arnaud Rousset.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO