Eveniment

Masa salarială aproape că s-a triplat în ultimii 15 ani, dar rămâne sub 40% ca pondere din PIB. În ţări precum Germania şi Franţa, ponderea masei salariale în PIB depăşeşte 50%. Media europeană este de 47%

Masa salarială aproape că s-a triplat în ultimii 15...

Autor: Ramona Cornea

09.05.2023, 17:20 3283

 ♦ În ultimii 15 ani, masa salarială a crescut de la 29,95 mld. euro la 79,11 mld. euro dacă e calculată pe baza salariului mediu brut şi de la 21,5 mld. euro la 48,83 mld. lei pe baza salariului mediu net ♦ „Evoluţia derulată în peste un deceniu trebuie văzută în contextul de recuperare a decalajelor dintre ţările din Europa Centrală şi de Est faţă de ţările mature. România reduce progresiv acest decalaj, pe măsură ce structura economiei evoluează şi PIB-ul se măreşte“.

Masa salarială din România, indicatorul format din totalitatea  salariilor, a taxelor şi a contribuţiilor aferente acestora, aproape că s-a triplat în perioada cuprinsă între anii 2008 şi 2022, arată calculele Ziarului Financiar bazate pe date de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, dacă calculăm masa salarială doar pe baza salariului mediu net, în 2022 România a ajuns la 48,83 mld. euro, în creştere de la 21,5 mld. euro în anul 2008. Dacă este calculată pe baza salariului mediu brut, masa salarială a crescut de la 29,95 mld. euro la 79,11 mld. euro în perioada 2008 – 2022.

Creşterea salariului minim pe economie, creşterea salariilor din sectorul bugetar, majorările salariale făcute în sectorul privat pentru atragerea de candidaţi pe o piaţă cu deficit, cât şi diversificarea pachetelor de beneficii oferite angajaţilor au fost printre factorii care au condus la creşterile de salarii din ultimii ani.

„Costul muncii este compus nu doar din salarii, ci şi din beneficii, taxe şi contribuţii sociale. Evoluţia derulată în peste un deceniu trebuie văzută în contextul de recuperare a decalajelor dintre ţările din Europa Centrală şi de Est faţă de ţările mature. România reduce progresiv acest decalaj, pe măsură ce structura economiei evoluează şi PIB-ul se măreşte. Ponderea în PIB a serviciilor şi a industriilor cu mai mare valoare adăugată creşte şi odată cu ea creşte şi nivelul salariilor din piaţă. Dar asta poate să însemne şi o mai mare presiune pe productivitatea angajaţilor, astfel încât businessurile să rămână profitabile şi competitive pe piaţa europeană”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO