Eveniment

Marius Ionescu, NNDKP Consultanţă Fiscală: Sub titlul de reformă fiscală, guvernul a venit cu un pachet de taxe. Nu este o reformă, ci este o colecţie de taxe făcută cu ochiul la alegeri. Masurile nu acoperă decât 40% din nevoile bugetare

Marius Ionescu, NNDKP Consultanţă Fiscală: Sub titlul...

Autor: Răzvan Botea

16.10.2023, 11:39 162

Masurile fiscale şi bugetare cu care a venit guvernul  nu acoperă decât 40% din nevoile bugetare, este de părere Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală.

„Sub titlul de reformă fiscală, guvernul a venit cu un pachet de taxe. Nu este o reformă, nu văd reforma niciunde, ci este o colecţie de taxe făcută însă cu ochiul la alegeri. S-a scurs în presa prin luna august un draft dur, urmând ca apoi să se discute, şi acesta este un factor de apreciat, că s-a discutat cu toţi actorii (...) Masurile nu acoperă decât cam 40% din nevoile bugetare.”

Declaraţiile sale au fost făcute la cea de-a opta ediţie a conferinţei NNDKP Legal & Tax, realizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Ce a mai spus Marius Ionescu:

Pentru mine, principala problemă este frânarea economică vizibilă. Anul acesta vom pierde 3% din PIB şi aceşti 3% îi putem cuantifica în ceea ce ar însemna taxe colectate la bugetul de stat. Este mult. Apoi este creşterea dobânzilor. România plăteşte cam 1 mld. euro în plus dobânzi anul acesta, faţă de anul viitor.

În principal discutăm despre o frânare economică bruscă şi creşterea dobânzilor cu impact major asupra dobânzilor. Probabil că proiectul a fost construit greşit încă de la început. Culmea este că veniturile nu sunt atât de rele. ANAF a reuşit să captureze inflaţia. Cheltuielile sunt mai mari. Trebuie văzut şi cât cheltuieşti faţă de cât colectezi.

Aş mai spune ceva destul de puţin spus în spaţiul public: pachetul este şi un fel de prosop aruncat de guvern în ceea ce priveşte capacitatea de colectare, şi o spun cu părere de rău pentru că lucrăm aproape cu ANAF şi se vorbeşte de reforme în cadrul ANAF de digitalizare, sunt bani alocaţi, iată că nefăcându-se nimic ani de zile, s-a ajuns la acest moment să fie prea târziu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO