Eveniment

Marian Alecu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, îi adresează o scrisoare prim-ministrului Marcel Ciolacu: Avem o dilemă, cum o rezolvam

Marian Alecu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori...
22.07.2023, 13:13 3671

Marian Alecu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, care a pus bazele reţelei McDonald's în România începând cu anii 90, îi adresează o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, în care comentează situaţia actuală referitoare la majorările de taxe şi impozite pe care vrea să le facă.  

”Domnule Prim Ministru Ciolacu,

Sunteţi politicianul care clama cel mai tare , înainte de a fi numit în aceasta funcţie , că nu veţi creste taxele şi că veţi asigura predictibilitate. Acea predictibilitate pe care mediul de afaceri o tot solicita. Odată numit Premier , strict după numire , aţi aflat şi Dvs secretul lui Polichinelle anume faptul că deficitul bugetar este dublu faţă de angajamentul asumat. Noi ,oamenii de rand,  credeam că sunteţi la curent cu situaţia aceasta încă de cind eraţi Preşedintele Camerei Deputaţilor şi făceaţi tandem cu Primul Ministru Ciuca. Cel puţin impresia aceasta o lăsaţi că ştiţi totul şi că situaţia este sub control.

Ca Prim Ministru instalat în funcţie ati hotărât să luaţi taurul de coarne şi sa rezolvaţi problema. În modul cel mai simplu, pe drumul cel bătătorit şi fără bătaie de cap: pe spinarea mediului de afaceri privat şi ca o contribuţie originala şi prin biruri noi pe proprietati. Simplu, eficient şi genial.
Daţi mi voie să vă prezint şi o altă cale prin care se putea rezolva problema.

V-ati  uitat vreodată la mecanismul de stat ? Pornind de sus,  de la ministerele înfiinţate cu dedicaţie pentru persoane,  continuând cu ministerele supraîncărcate ca schema cu secretari de stat,  consilieri, experţi ( cu facultatea neterminata sau cu studii de coafeze ), trecând prin miile ( da, da miile ) de agenţii naţionale şi judeţene fără nici un rost menite doar să rezolve problemele partidelor de recompensare a lipitorilor de afişe şi neamurilor protipendadei de partide. Sunt  sigur că o privire atentă şi dornică de reducere de posturi de tăietori de frunză la câini , ar duce la micşorarea schemei bugetare chiar cu sute de mii de oameni şi implicit cu multe miliarde. Eu cred că şi Comisia Europeană ( cea folosită ca scuză pentru toate deciziile proaste luate de noi) ar înţelege, formal sau informal , acest demers şi v ar da răgazul necesar pentru acţiune. Doar sa vreţi să faceţi!
Dacă însă, aşa cum lăsaţi sa se vadă momentan,  contează mai mult,  partidul,  voturile şi favoritismul , arunci da sunteţi pe calea cea bună şi  treceţi la treabă,  noi taxe,  biruri,  incertitudine, confuzie şi subdezvoltare.

Vă pune pe gânduri faptul că suntem pe ultimul loc la colectarea taxelor ? De ce nu va concentraţi pe acest aspect,  pe evaziunea fiscala, pe digitalizarea începută dar stopata din faşă?


V ati uitat la satele depopulate sau foarte sarace care au totuşi Primărie cu angajaţi care nu fac nimic? Ce ati spune de o recomasare a acestora şi introducerea instituţiei Primarului doar la nivel de comună sau poate chiar la citeva comune? Calculaţi prin extrapolare cite mii de posturi S ar reduce şi impactul financiar.
Sigur sunt şi multe alte cai de reducere a cheltuielilor, Dvs trebuie să le ştiţi cel mai bine. Dacă da,  rugam aplicati-le.

Domnule Prim Ministru Ciolacu,
Dacă cineva v a spus că în mediul de afaceri românesc privat este lapte şi miere,  v a dezinformat.  Suntem după o pandemie devastatoare, avem mari probleme cu forţa de muncă, inflaţia este mare,  creditarea scumpă şi anevoioasa,  fondurile europene în continuare dificil de accesat.
PNRR ar putea fi o şansă dar nu prin afectarea mediului privat si a nivelului de viaţă ci prin reforma reală şi profunda.
Tara e într-adevăr într o situaţie economică grea! Profitaţi de acest moment şi faceţi reforma aparatului de stat. Lăsaţi calea cea uşoară de introducerea a noi taxe pentru " privaţi " , treceţi la debirocratizare, la eficientizare. Veţi rezolva problema deficitului bugetar şi, ce să vezi,  lumea vă va susţine şi veţi deveni credibil, susţinut şi primul care face într adevăr reforma.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO