Eveniment

Mari semne de întrebare. De unde a apărut informaţia că România pierde procesul legat de Roşia Montană? Marcel Ciolacu a sugerat pe 1 februarie ca procesul ar fi pierdut. Pe ce s-a bazat şi de ce trebuia să facă publică această informaţie?

Mari semne de întrebare. De unde a apărut informaţia...

Autor: Răzvan Botea

09.03.2024, 12:48 2626

Marcel Ciolacu a sugerat, într-o declaraţie oficială, că România va pierde procesul Roşia Montană, în data de 1 februarie 2024 şi a spus că o decizie va veni până pe data de 10 februarie. Vineri, 8 martie, a venit însă decizia curţii de la Washington şi s-a dovedit că România a avut câştig de cauză. Pe ce s-a bazat însă prim-ministrul Ciolacu când a sugerat că România va pierde procesul? Inducerea acestei idei era în dezavantajul României privind acest proces şi s-a dovedit prin această decizie. Care a fost motivul pentru care Marcel Ciolacu a făcut afirmaţia respectivă?

„M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii (...) Înţeleg că până pe data de 10  va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", a declarat, joi, 1 februarie, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Decizia a fost anunţată însă o lună mai târziu, iar România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO