Eveniment

Marea Britanie simte impactul creşterii dobânzilor: Economia britanică s-a contractat în mod neaşteptat în octombrie, toate cele trei sectoare principale înregistrând scăderi

Marea Britanie simte impactul creşterii dobânzilor:...

Autor: Ştefan Stan

13.12.2023, 11:27 122

Economia britanică s-a contractat în mod neaşteptat în octombrie, toate cele trei sectoare principale înregistrând o scădere şi alimentând îngrijorările legate de impactul negativ al costurilor ridicate ale împrumuturilor, scrie FT. Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% între septembrie şi octombrie, arată datele publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică.

Economiştii nu se aşteptau la nicio modificare a PIB-ului, după o expansiune de 0,2% în luna precedentă.

Contracţia vine înaintea deciziei de joi a Băncii Angliei privind politica monetară; se aşteaptă ca aceasta să menţină ratele dobânzilor neschimbate la nivelul maxim al ultimilor 15 ani, de 5,25%.

Lira sterlină a slăbit cu 0,3% faţă de dolar, până la 1,2519 dolari, deoarece traderii şi-au mărit pariurile că banca centrală va fi împinsă la mai multe reduceri de rate anul viitor. Gilts s-au întărit, randamentul obligaţiunilor guvernamentale britanice de referinţă pe 10 ani scăzând cu 0,05 puncte procentuale la 3,9%. Randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri.

Datele privind PIB-ul marchează un început dezamăgitor al ultimului trimestru, după ce economia a stagnat în cele trei luni până în septembrie, sugerând că preţurile ridicate şi costurile ridicate ale împrumuturilor au continuat să influenţeze creşterea economică. În octombrie, economia nu a fost mai mare decât la începutul anului şi a fost mai mică decât în primăvara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO