Eveniment

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Iniţiativa Celor Trei Mări are un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală şi a devenit astăzi un scut pentru apărarea cetăţenilor noştri, a economiilor noastre şi a securităţii noastre

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Iniţiativa...

Autor: Alexandra Matei

07.09.2023, 12:54 107

Iniţiativa Celor Trei Mări (3SI), platforma politică formată din 13 state membre ale Uniunii Europene cu ieşire la mările Baltică, Adriatică şi Marea Neagră, are un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală.

Astăzi, ea a devenit un scut pentru apărarea cetăţenilor, a economiilor şi a securităţii statelor implicate, a declarat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, în deschiderea forumului Three Seas organizat astăzi la Parlamentul României.

„Iniţiativa Celor Trei Mări şi cele 13 naţiuni implicate au un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală. Astăzi, Iniţiativa Celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi pentru apărarea securităţii noastre. Este clar pentru toată lumea că invazia ilegală şi total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toţi să fim mult mai uniţi şi mult mai dedicaţi apărării valorilor democratice şi solidari în construirea unei economii puternice în regiune, care să ne unească şi să ne întărească şi mai mult”, a spus premierul Marcel Ciolacu în timpul forumului Three Seas.

Investiţiile deja făcute, dar şi cele care umează în drumurile, căile ferate şi porturile din regiune, mai adaugă el, vor ajuta economiile statelor implicate în iniţiativă şi vor garanta inclusiv că cerealele din Ucraina vor ajunge pe pieţele din întreaga lume.

„Trebuie să acţionăm rapid şi hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă. Acest lucru va contribui la diminuarea decalajelor chiar şi în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economică, de apărare comună şi digitală”, a mai spus prim-ministrul României.

Puterea economică este esenţială pentru securitatea celor 13 ţări şi pentru construirea unei mari rezilienţe regionale, afirmă Ciolacu, iar potenţialul oferit de Dunăre şi Marea Neagră reprezintă pilonul central în dezvoltarea regiunii.

Unul dintre proiectele de infrastructură pe care premierul îl consideră prioritar este Via Carpatia, ce are ca obiectiv principal crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul şi sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participante. Un alt proiect menţionat de el în timpul forumului este Rail-2-Sea.

Cele 13 state participante la iniţiativă reprezintă o piaţă de peste 120 milioane de persoane, afirmă Ciolacu, iar în ansamblu, regiunea are un potenţial de investiţii în infrastructură de peste 1.000 mld. euro.

„Este cu siguranţă nevoie de investiţii în domeniile prioritare ale iniţiativei – conectivitatea regională, asigurarea transportului rapid de bunuri şi servicii, energia regenerabilă, utilizarea tehnologiei inteligente şi creşterea securităţii cibernetice. Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategici ai iniţiativei – SUA, Comisia Europeană şi Germania – este esenţială”, a concluzionat primul ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO