Eveniment

MApN: Trei militari români, răniţi în Afganistan după o coliziune cu un autovehicul capcană

MApN: Trei militari români, răniţi în Afganistan...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

15.09.2017, 12:09 110

„Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit”, precizează ministerul Apărării într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor, mai arată MApN, care precizează că numele militarilor vor fi făcute publice după anunţarea familiilor şi că primeşte informaţii permanent despre starea răniţilor.

Militarii focşăneni au fost introduşi în teatrul de operaţii din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO