Eveniment

Managerii continua sa se teama de inflatie. Autoritatile, nu.

02.04.2003, 00:00 13

Managerii companiilor de pe piata romaneasca se asteapta in urmatoarele trei - patru luni la cresteri ale inflatiei in urma majorarii preturilor in cele trei mari sectoare economice: industrie, constructii si comertul cu amanuntul.
Potrivit ultimului sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS), aceasta tendinta se va manifesta in conditiile cresterii productiei si a vanzarilor in cele trei sectoare. Au fost chestionati 2.550 de manageri din industria prelucratoare, 700 din constructii si 950 din domeniul comertului cu amanuntul.
Asteptarile agentilor economici privind cresterea inflatiei in lunile urmatoare au fost reflectate si de ultimul sondaj similar realizat de Banca Nationala. "Primul trimestru se va incheia fara probleme din punctul de vedere al inflatiei fiind de asteptat ca aceasta sa ajunga la 3,4%", a declarat pentru Ziarul Financiar Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei. Pe primele doua luni ale acestui an, inflatia a fost de 2,1%. tinta pentru anul acesta este scaderea inflatiei la 13 - 14%, calculata decembrie la decembrie.
Rezutatele sondajului INS mai arata, pe langa cresterea nivelului productiei in industrie, o diminuare a stocurilor excedentare de produse finite.
Tendinta de scadere a numarului de salariati se mentine in previziunile managerilor cu precadere in societatile cu capital majoritar de stat si in companiile cu peste 500 de salariati. Numai in constructii se asteapta o crestere a numarului angajatilor in conditiile reluarii activitatii pe santiere.
Conform opiniilor managerilor, activitatea de comert cu amanuntul isi va mentine o tendinta de crestere pe parcursul urmatoarelor sase luni.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO