Eveniment

Managerii anunta vremuri bune pentru afaceri

30.05.2006, 00:00 17

Afacerile din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii vor continua sa creasca in urmatoarele doua luni, acelasi traseu urmand sa aiba si preturile produselor si serviciilor companiilor de profil. Acestea sunt previziunile pe care le-au facut managerii din cele patru sectoare de activitate intervievati de Institutul National de Statistica.

Directorii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza o crestere a volumului productiei, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste. In ceea ce priveste preturile produselor industriale, acestea isi pastreaza trendul ascendent si in perioada urmatoare. Nu acelasi lucru se poate spune si despre numarul de salariati, managerii din industrie fiind de altfel singurii dintre cei intervievati care anunta o scadere a efectivelor de salariati. Reducerea personalului se va manifesta in special in cadrul intreprinderilor mijlocii, cu 250 - 499 de salariati.

In ceea ce priveste constructiile, estimarile managerilor firmelor de profil indica pentru urmatoarele doua luni o crestere accentuata a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, la toate tipurile de intreprinderi. Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza de asemenea o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile lucrarilor de constructii vor creste, dar cu o intensitate redusa fata de prognoza din aprilie.

La randul lor, managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele doua luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, preferintele comerciantilor continuand sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna. In paralel, preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele luni, dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum. Angajatorii din domeniu prognozeaza o tendinta de stabilitate a numarului de salariati.

Directorii firmelor din sectorul serviciilor apreciaza ca cererea va continua trendul ascendent in urmatoarele luni, tendinta semnalata atat de intreprinderile mijlocii, cat si de cele mici. Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele doua luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati, dar si o majorare a costurilor pentru prestatiile lor. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO