Eveniment

Majorarea accizelor creste importurile ilegale de tigari

06.06.2007, 20:11 12

Acciza impusa de legislatia in vigoare pe pachetul de tigari este suportata de client, nu de compania producatoare si, ca urmare, majorarea accizei nu scade consumul, ci incurajeaza cresterea comertului cu tigarete de contrabanda, a declarat ieri Peter Imre, manager corporate affairs al Philip Morris.
Cota de piata a produselor de tutun intrate ilegal in tara a crescut de la 3,1% in 2003, la 15% in 2006, ce a dus la o pierdere de 220 milioane de euro la bugetul de stat, potrivit estimarilor Japan Tabacco International (JTI).
"Valoarea pietei legale de tigari din Romania ar putea creste in acest an cu 13% fata de 2006, la 1,7 mld. euro, insa majorarea se datoreaza cresterii accizelor si nu a consumului", a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director al JTI Romania.
In opinia ministrului justitiei Tudor Chiaiuriu, intensificarea contrabandei cu tigari la granitele Romaniei are "cel putin doua cauze evidente".
"Prima ar fi cresterea accizelor in virtutea alinierii la politica fiscala europeana, ceea ce face Romania din ce in ce mai atractiva ca tara de destinatie, nu doar de tranzit, si in al doilea rand pozitionarea intr-o zona cu risc ridicat in ceea ce priveste nivelul criminalitatii economico-financiare, la care se adauga faptul ca avem cel de-al doilea segment de frontiera terestra a UE ca lungime, dupa Finlanda", a afirmat ministrul.
Potrivit lui Dan Valentin Fatuloiu, inspector general al Politiei Romane, fenomenul contrabandei cu tigari a inregistrat o crestere semnificativa si datorita duty-freeurilor, de la inceputul lui 2006 pana in aprilie anul curent fiind confiscate tigarete in valoare de 2,5 mil. de euro.
Pentru a contracara cresterea contrabandei transfrontaliere cu tigari, producatorii locali au o serie de propuneri pentru modificarea legislatiei.
Peter Imre considera necesara o lege care sa licentieze intregul lant de distributie a tigarilor, de la producator la detailisti, ceea ce ar putea duce la scaderea numarului punctelor de vanzare a produselor din tutun si la un mai bun control asupra comertului cu astfel de produse.
La randul lor, JTI si British American Tobacco Romania solicita revizuirea definitiei contrabandei prin includerea si a altor activitati in sfera acesteia si cer ca pedepsele sa fie mai aspre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO