Eveniment

Mai putin optimism pentru Croatia, Ungaria si Romania

Mai putin optimism pentru Croatia, Ungaria si Romania

Click pentru imaginea intreaga

04.12.2007, 17:56 17

Analistii straini vad presiuni de crestere a inflatiei si a dobanzilor, dar si de depreciere a leului, arata un sondaj realizat de Erste Bank in colaborare cu ZEW, centrul european pentru cercetare economica.
"Pentru Croatia, Ungaria si Romania, analistii financiari evalueaza situatia economiei precum si perspectivele mai pesimist decat in luna precedenta", comenteaza analistii Erste Bank. ZEW a intervievat experti de pe pietele financiare din Europa Centrala si de Est, dar si din zona euro, in luna noiembrie.
Analistii Erste remarca o deteriorare a sentimentului economic pentru cele trei tari, in timp ce in Cehia, Polonia si Slovacia dinamica dezvoltarii se va atenua, insa de la ritmuri inalte.
Studiul arata ca 71% dintre expertii chestionati considera ca inflatia va continua sa urce in Romania, in timp ce numai 15,6% vad perspective mai bune in acest sens. Ponderea celor care vad acumularea de presiuni inflationiste a crescut cu aproape 7 puncte procentuale fata de sondajul din octombrie, in timp ce mai putini considera ca inflatia va ramane la nivelul actual sau se va diminua.
In aceste conditii, majoritatea analistilor straini vad si dobanzile la leu in crestere. In octombrie inflatia a urcat la aproape 1%, ducand astfel cresterea anualizata a preturilor la 6,8%, cu mult peste limita superioara a intervalului agreat de BNR, de 3%-5%.
Totodata, cei mai multi dintre expertii intervievati vedeau in noiembrie mai probabila o depreciere a leului, ponderea lor fiind de 44%, in crestere usoara fata de octombrie. Aproape 27% considerau ca rata de schimb nu va inregistra fluctuatii semnificative, in timp ce ponderea celor care credeau intr-o apreciere a coborat usor, la 29%.
Inrautatirea perceptiei asupra economiei romanesti printre analistii straini s-a resimtit si in evolutia cursului si a Bursei de la Bucuresti, care au suferit lovituri puternice in noiembrie, pe fondul unei aversiuni ridicate fata de activele riscante pe plan mondial. Euro a urcat la Bucu-resti in noiembrie la maximul ultimilor doi ani, de 3,69 lei, in timp ce pe Bursa scaderile din toamna au sters castigul acumulat in prima parte a anului.
In ceea ce priveste perspectivele economiei locale, analistii straini sunt pesimisti, 41,2% vazand o inrautatire, in timp ce numai 7,8% vad posibila o imbunatatire.
Majoritatea analistilor - 51% din cei intervievati - considera totusi ca in perioada urmatoare nu vor avea loc schimbari semnificative ale tabloului economic.
Doar 30% dintre analistii intervievati considera situatia economica actuala a Romaniei drept "buna", alaturi de care alti 44% o vad drept "acceptabila" sau normala.
In acest timp, 26% o catalogheaza drept "slaba". Soldul opiniilor, de 4%, este cu 6,6 puncte procentuale mai mic decat in luna precedenta.

UniCredit: Deficitul bugetar, 1,2% din PIB
Deficitul bugetar ce va fi realizat anul acesta va fi de numai 1,2% din PIB, la jumatate fata de programul Guvernului, considera analistii bancii UniCredit, in ultimul raport bilunar, publicat ieri. Explicatia o constituie "planificarea slaba de pana acum a executiei bugetare", vizibila in faptul ca bugetul era inca pe plus (cu 0,12% din PIB) dupa primele zece luni ale anului. Analistii UniCredit estimeaza ca inflatia va fi de 5,9% la sfarsitul anului (fata de 4,87% anul trecut), deficitul de cont curent va fi de 13,5% din PIB (10,3% in 2006), iar cresterea economica va fi de 5,8% (7,7% in 2006). (Mihai Bobocea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO