Eveniment

Mai multi investitori asiatici dupa aderare

04.10.2006, 19:33 15

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va determina cresterea investitiilor straine care provin din statele din afara Europei, precum India si China, a declarat Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Aceste tari au inteles ca investind in Romania deruleaza proiecte intr-un stat membru al UE, care ofera accesul la o piata unica foarte mare", a spus Vasilescu.
Potrivit datelor ARIS, 83% din investitiile straine in Romania provin din tari europene. Vasilescu a mentionat ca investitiile chineze vor ajunge anul viitor la cateva sute de milioane de euro.
"Sunt investitori din aceste tari care au inceput sa prospecteze piata si sa caute locatii pentru investitii, iar altii au inceput deja investitiile", a spus Vasilache. El a dat exemplul firmei chinezesti F&J, care va construi o fabrica de tigari la Calarasi, cu investitii de 100 mil. euro, si al companiei indiene Wipro, care va face un callcenter in Bucuresti.
In ceea ce priveste evolutia volumului de investitii atrase de Romania in primii ani de dupa aderare, Vasilescu a apreciat ca ritmul de crestere ridicat din ultima perioada se va mentine.
"Pentru inceput, poate va fi o stare de incertitudine creata de perioada de tranzitie si, de asemenea, este posibil ca investitorii sa astepte un timp pana sa realizeze alte proiecte, dar suntem convinsi ca trendul crescator se va mentine", a explicat oficialul ARIS. El a adaugat ca, in pofida estimarilor privind cresterea costului de productie prin majorarea salariilor, Romania va oferi conditii competitive fata de alte state vecine.
"Se preconizeaza ca majorarea costului cu forta de munca va fi de pana la 15%, conditii in care Romania nu isi pierde din atractivitate", a spus Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO