Eveniment

Un lucru despre care se vorbeşte mai puţin: România a cheltuit doar 1 mld. euro din PNRR în doi ani. În următorii trei ani, trebuie să cheltuiască restul de 28 mld. euro. Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene, pentru ZF: Primii doi ani sunt pentru contractări. Avem contractaţi în acest moment pe PNRR 30 mld. euro

Un lucru despre care se vorbeşte mai puţin: România a...

Autor: Răzvan Botea

23.11.2023, 07:30 4193

Comisia Europeană a aprobat modificările de la PNRR, unde s-a renunţat la unele investiţii în spitale şi s-au pus investiţii în panouri solare sau anvelopări de blocuri.

România a cheltuit circa 1 mld. euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform informaţiilor transmise pentru ZF de către Adrian Câciu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene. Circa 6 mld. euro sunt în acest moment în conturile României din PNRR şi, dacă lucrurile merg conform planului, urmează să mai intre încă aproape 23 mld. euro. Banii trebuie cheltuiţi însă până la finalul lui 2026, ceea ce înseamnă că, din cinci ani, României i-au mai rămas 3 ani la dispoziţie să cheltuiască restul de 28 mld. euro.

„PNRR-ul este construit, şi nu este numai România în situaţia asta, ca primii doi ani să fie pentru angajamente. În primul an trebuie să ai angajamente de 70% din anvelopa aferentă fiecărui stat. Ce înseamnă angajamente? Să faci contractele. Contractele pentru investiţii“, spune Adrian Câciu, răspunzând la întrebările ZF.

În acest moment, conform execuţiei bugetare la 9 luni din 2023, în aproape doi ani de când a primit prefinanţarea România a cheltuit 700 mil. euro, la care se adaugă încă circa 300 mil. euro, conform spuselor ministrului, bani cheltuiţi în ultimele două luni.

Companiile spun însă că stau cu contracte semnate pe fonduri europene şi nu vin banii. Mihnea Iordache, acţionar PCI Trading, a spus, la conferinţa ZF-BRD Tu Eşti Viitorul în Business că din luna mai, cu contractul semnat, aşteaptă banii europeni pentru extinderea reţelei de canalizare din judeţ: „Sunt contracte semnate în Râmnicu Vâlcea, dar nu se întâmplă nimic. Aşteptăm banii“, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO