Eveniment

Lovitură de teatru în SUA: Donald Trump a fost exclus de pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidenţiale din Colorado din 2024

Lovitură de teatru în SUA: Donald Trump a fost exclus...

Autor: Ştefan Stan

20.12.2023, 10:23 354

Donald Trump a fost descalificat pentru alegerile primare republicane prezidenţiale din Colorado din cauza implicării sale în eforturile de a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, într-o decizie legală care ar putea avea implicaţii semnificative pentru cursa din 2024, scrie FT. 

Curtea Supremă din Colorado a declarat marţi că Trump nu este apt pentru a fi preşedinte în conformitate cu cel de-al paisprezecelea amendament al Constituţiei SUA, care le interzice oficialilor americani care s-au implicat în insurecţie sau rebeliune să deţină o funcţie.

Decizia este cel mai recent eşec juridic pentru Trump, care se luptă cu o serie de provocări în întreaga ţară, inclusiv cazuri penale şi civile, în timp ce încearcă să obţină un al doilea mandat la Casa Albă. Deşi consecinţele sale directe se vor limita la buletinele de vot din Colorado, aceasta ar putea declanşa o bătălie acerbă în faţa Curţii Supreme a SUA, cu ramificaţii de anvergură.

"Nu ajungem la aceste concluzii cu uşurinţă", au scris judecătorii din Colorado. "Suntem conştienţi de amploarea şi greutatea întrebărilor care ne stau acum în faţă. Suntem, de asemenea, conştienţi de datoria noastră solemnă de a aplica legea, fără teamă sau favoruri şi fără a fi influenţaţi de reacţia publicului la deciziile la care legea ne obligă să ajungem."

Decizia provine dintr-un proces intentat la începutul acestui an de un grup de alegători din Colorado care au susţinut că Trump s-a implicat într-o insurecţie la 6 ianuarie 2021, când un grup de susţinători ai săi a luat cu asalt Capitoliul SUA în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în sondajele prezidenţiale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO