Eveniment

Licitatiile pentru parcarile de 350 mil. euro ar putea incepe peste o luna

Licitatiile pentru parcarile de 350 mil. euro ar putea incepe peste o luna

Parcul auto din Capitala a ajuns in 2008 la peste 1,2 milioane de autovehicule

16.03.2009, 19:04 18

Licitatiile pentru realizarea a opt parcari subterane in Capitala, contract cu o valoare totala de 353 mil. euro fara TVA, ar putea fi organizate peste o luna, dupa ce va fi aprobat bugetul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), declarat pentru ZF Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei.

Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte care va fi realizat de PMB in parteneriat public-privat. "La sfarsitul lunii ianuarie am anuntat intentia pentru realizarea parcarilor subterane, pentru a arata ca suntem in piata, urmand ca dupa aprobarea bugetului, ce va avea loc in urmatoarele doua-trei saptamani sa organizam licitatiile", a declarat viceprimarul general al Capitalei.
Cele opt parcari subterane vor fi construite la Esplanada Garii Baneasa, Piata Presei Libere, Piata Walter Maracineanu, Piata Alba-Iulia, Piata Dorobanti, strada Edgar Quinet, Piata Charles de Gaule si Piata Revolutiei (Ateneul Roman).
Cel mai mare contract va fi pentru realizarea parcarii subterane de la Piata Alba-Iulia, de 144,7 milioane de euro, urmat de Piata Charles de Gaule (58,8 milioane de euro), Piata Presei Libere (45,4 milioane de euro), Piata Revolutiei - Ateneul Roman (40,1 milioane de euro), Strada Edgar Quinet (32,9 milioane de euro), Piata Dorobanti (16,2 milioane de euro), Piata Walter Maracineanu (9,5 milioane de euro) si Esplanada Gara Baneasa (5,2 milioane de euro).
Toate contractele au prevazute o durata de executie de 12 luni de la data adjudecarii contractului si vor fi realizate prin concesionare, insa anuntul PMB nu precizeaza si perioada pe care se va intinde concesionarea. Potrivit unui anunt de la inceputul anului al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, cele opt proiecte vor avea circa 7.000 de locuri de parcare, iar constructia lor va incepe pana la sfarsitul anului.
Parcul auto din Capitala a inregistrat in 2008 o crestere de 20%, la peste 1,2 milioane de autovehicule, valoare aferenta unui grad de motorizare de 600 de masini la 1.000 de locuitori, similara cu cea din Franta sau Germania, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari a Vehiculelor din cadrul Ministerului de Interne.
In 2007 gradul de motorizare era de putin peste 500 de masini la 1.000 de locuitori. La nivelul autoturismelor, numarul acestora a crescut cu aproape 15%, la 985.730 de unitati.
Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in 2008 s-au comercializat in Bucuresti 96.698 de autoturisme, in scadere cu 10% fata de anul anterior.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO