Eveniment

Legea leasingului ar putea fi modificata

26.06.2003, 00:00 32

Ordonanta de urgenta 51 privind operatiunile de leasing ar putea fi modificata pana la finele acestui an prin introducerea programelor de calculator pe lista produselor care se pot achizitiona in acest sistem.
"Achizitia de software este privata de cel mai usor de folosit si mai avantajos sistem de finantare - leasingul. Speram ca pana la finele acestui an sa fie modificata Ordonanta 51 si sa se permita achizitiona programe de calculator in acest sistem. Ne-am dori ca aceasta mofidicare sa fie facuta prin ordonanta si nu prin lege care sa intre in dezbaterea Parlamentului, pentru ca, cu cat se imtampla mai repede, cu atat mai bine", a declarat ieri Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii, asociatie care a facut lobby pentru modificarea legislatiei.
Introducerea programelor de calculator pe lista produselor care pot fi achizitionate in leasing este sustinuta si de societatile specializate.
"Multi dintre membrii nostri doresc sa includa in portofoliul lor si software si asteapta o amendare a Ordonantei 51", a spus Cristian mateescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR).
De altfel, reprezentantii UNSLR spun ca Ministerul Finantelor asteapta sa i se prezinte o serie de modificari la legea leasingului, lege care va fi inclusa in Codul fiscal, iar saptamana viitoare va avea loc o prima runda de discutii pe aceasta tema.
La inceputul acestei luni, Academia de Advocacy in colaborare cu coalitia Tech 21 (din care fac parte asociatii de afaceri din domeniul tehnologhiei informatiei si  a comunicatiilor) a organizat o audiere publica pentru modificarea ordonantei 21. In urma studierii depozitiilor despuse de 17 martori, comisia de experti (din care au facut parte deputatul Varujan Pambuccian, Eugen Preotu, consilier in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Cristian Mateescu, presedintele UNSLSR) a intocmit un raport pe baza caruia urmeaza sa fie discutate mofidicarile legislative.
In opinia expertilor, introducerea leasingului pentru programe de calculator ar duce la o crestere a pietei software cu 340 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani, piata totala urmand sa ajunga la 603,8 milioane de dolari.
De asemenea, modificarea legislatiei ar determina scaderea ratei pirateriei, cresterea numarului de locuri de munca, dar si retinerea specialistilor prin reducerea fenomenului de migratie a creierelor.
In opinia expertilor, schimbarea legii ar inlatura mecanismele de leasing mascat din partea companiilor producatoare de software (cumparatorii imping platile catre furnizorii de software foarte mult dupa implementarea solutiilor, incat industria de resort ajunge sa fie subfinantata). Un alt beneficiu ar fi si stimularea productiei autohtone in detrimentul lohn-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO