Eveniment

Legea educatiei: Rectorul universitatii sau directorul scolii, direct responsabili de calitatea actului educational, biblioteci vituale si invatamant obligatoriu de 11 ani. Cum comentati?

08.09.2009, 00:00 87

Invatamantul de 11 clase obligatorii, evaluarea competentelordigitale in cadrul probelor de bacalaureat, programele de tip "adoua sansa" pentru cei care nu au mers la timp la scoala sauaccesul elevilor la bibliotecile virtuale ale scolii sunt doar oparte din reformele proiectului pentru care Guvernul Boc a anuntatca isi va asuma raspunderea in Parlament la mijlocul saptamaniitrecute.

Dupa ce in ultimii 14 ani principalele legi privind educatia -legea invatamantului si statutul cadrului didactic - au fostmodificare de 104 ori, Guvernul a finalizat proiectul privind legeaeducatiei dupa lungi dezbateri care au avut loc mai ales inultimele saptamani. La discutii au participat atat seful statului,cat si fosti ministri ai educatiei, reprezentanti ai sindicatelordin invatamant sau chiar inspectori scolari.

Introducerea unei clase pregatitoare inainte de clasa I, masuraagreata de toti participantii la dezbateri, este reforma careschimba structura invatamantului obligatoriu, care va deveni de 11clase si care va fi structurat astfel: o clasa pregatitoare, patruani de scoala primara, patru ani de gimnaziu si doi ani deinvatamant liceal sau profesional.

Propunerea privind instituirea unei grupe mari pregatitoare(acesta fiind primul nivel al invatamantului obligatoriu) seregaseste atat in pachetul de legi elaborat de ministrulinvatamantului Ecaterina Andronescu, cat si in cel al sefuluicomisiei de la Cotroceni, Mircea Miclea, ale caror proiecte austarnit multe controverse in ultima perioada.

Cu toate acestea, nici masurile propuse de Andronescu (carevizau instituirea invatamantului obligatoriu de 13 ani) si nicistructura lui Miclea (10 ani de invatamant obligatoriu, din care unan de clasa pregatitoare, patru ani de scoala primara si cinci anide gimnaziu) nu au primit aprobarea Executivului. Potrivit noiilegi, evaluarea prescolarilor care au urmat grupa mare pregatitoarepentru scoala se va face de catre profesorul care i-a instruit,care elaboreaza un raport de evaluare a competentelor cognitive,emotionale si sociale ale copilului.

Pe baza acestui raport, copilul poate fi inscris in clasa I, iarde rezultatele acestuia se va tine cont in activitatea educationaladerulata in primul an de educatie primara.

"Anul pregatitor inainte de clasa I si programele de tip «a douasansa» sunt masuri care suna foarte bine, dar pe care nu leconsider tocmai realiste. In scolile noastre nu sunt spatii pentruscolarizarea unui volum mai mare de elevi, mai ales ca in cele maimulte institutii de invatamant se invata de dimineata pana seara.De asemenea, varianta electronica a cartilor este mai accesibilapentru elevi si mai ieftina pentru conducerea scolii, insabibliotecile virtuale nu vor inlocui niciodata farmecul unei cartiscrise", sustine Maria Rotaru, profesor de limba si literaturaromana in cadrul Colegiului National "Mihai Eminescu" dinSuceava.

Doua modificari semnificative se impun si in ceea ce privesteexamenul de bacalaureat. Absolventii claselor a XII-a vor finevoiti sa parcurga o proba de verificare a competentelor digitale,care insa poate fi echivalata cu o diploma cu recunoastereeuropeana care sa le certifice aceste competente.

Acelasi lucru se intampla si in cazul probei orale de limbastraina, care poate fi echivalata cu diploma obtinuta in urma unuiexamen cu recunoastere internationala care sa demonstrezecunostintele lingvistice ale elevului.

Una din masurile din noua lege prevede integrarea copiilor depana la 14 ani care nu au absolvit patru clase in programe de tip"a doua sansa", pentru a promova ciclul primar, care auposibilitatea de a studia inclusiv la forme de invatamant seral saucu frecventa redusa.

Aceeasi masura se aplica si pentru programele care vizeazaciclul gimnazial, dar cei inscrisi nu trebuie sa depaseasca cupeste 4 ani varsta corespunzatoare clasei din care fac parte.

Ce se schimba in educatie

  • Invatamantul obligatoriu are 11 clase si urmatoarea structura:o clasa pregatitoare si clasele I- X (patru clase de scoalaprimara, patru ani de gimnaziu si doi ani de invatamant liceal sauprofesional).
  • Rectorul universitatii sau directorul scolii este persoanadirect responsabila pentru calitatea educatiei furnizate ininstitutie.
  • Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie; icoanele inscoli raman interzise.
  • Statul acorda 500 de euro la nasterea fiecarui copil pentrueducatie, intr-un cont deschis la trezorerie; elevul beneficiaza deacesti bani de la varsta de 14 ani si ii poate folosi pentru a-sicumpara carti sau poate sa-si finanteze studiile.
  • Elevii sau studentii cu rezultate exceptionale pot face doi anide studii intr-unul singur, cu conditia ca acesti doi ani sa nucuprinda anul terminal.
  • Copiii cu varsta de pana la 14 ani care nu au absolvitinvatamantul primar pot participa la programe de tip "a douasansa", pentru a promova ciclul primar, inclusiv la forme deinvatamant seral sau cu frecventa redusa; aceeasi masura se aplicasi pentru ciclul gimnazial, cei inscrisi nu trebuie sa depaseascacu peste 4 ani varsta corespunzatoare clasei.
  • In cadrul examenului de bacalaureat se introduce o proba carevizeaza evaluarea competentelor digitale.
  • Proba orala de limba straina de circulatie internationala de labacalaureat poate fi echivalata cu diplome obtinute in urma unorexamene cu recunoastere internationala care sa certificecompetentele lingvistice ale elevului.
  • Evaluarea prescolarilor care au urmat grupa pregatitoare pentruscoala se face de catre un profesor, care elaboreaza un raport deevaluare a competentelor cognitive, emotionale si sociale alecopilului.
  • Elevii nu au voie sa organizeze greve sau sa participe laactiuni de protest care sa afecteze desfasurarea activitatii dininvatamant sau care afecteaza frecventa la cursuri a acestora.
  • Elevii cuprinsi in institutiile de stat sau private acreditateau gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole deteatru, opera sau film, daca evenimentele sunt organizate deinstitutii publice.
  • Examenul de licenta are 2 probe: una de evaluare acunostintelor si una de prezentare si de sustinere a lucrarii delicenta sau a proiectului de diploma.
  • Scolile si autoritatile locale pot organiza consortii scolare,care reprezinta parteneriate intre mai multe unitati de invatamantpentru cresterea eficientei resurselor si a oportunitatilor oferiteelevilor.
  • Un post national de televiziune si de radio este obligat sadifuzeze zilnic o emisiune cu caracter educational.
  • Infiintarea bibliotecilor virtuale.
  • La invatamantul postliceal se pot inscrie si absolventii deliceu care nu au promovat examenul de bacalaureat.
  • Elevii din ciclul primar au maxim 20 de ore pe saptamana, iarnumarul orelor la gimnaziu nu poate depasi 30 pe saptamana.
  • Un an de concediu platit la fiecare sapte ani de predare lacatedra pentru conferentiarii si profesorii universitari carefinalizeaza cercetari, tratate sau studii cuprinse in programele decercetare ale universitatilor.
  • Ramane in vigoare invatamantul de zi, seral, cu frecventaredusa si la distanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO