Eveniment

Lege separata pentru pragul de detinere la capitalul SIF

20.04.2005, 19:36 27

Modificarea pragului de detinere la socetatile de investitii financiare va fi inclusa intr-un act normativ separat, pentru a evita situatiile conflictuale si finalizarea proiectului privind demutualizarea bursei, potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian.

"Problema ridicarii pragului de detinere la capitalul societatilor de investitii financiare a fost luata in discutie in cadrul Comisiei de buget-finante din Senat, dar a starnit dezbateri de natura politica. Pentru a evita o situatie conflictuala si a duce proiectul privind demutualizarea bursei la bun sfarsit, am considerat ca este normal ca propunerea privind cota de participare la capitalul SIF-urilor sa fie inclusa intr-un proiect de lege separat", a declarat ieri Vosganian.

El a adaugat ca initiativa legislativa a fost depusa marti la Senat si va urma procedura parlamentara.

Guvernul a agreat propunerea de majorare a pragului pana la care o persoana poate detine actiuni la o societate de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5%.

Prevederea referitoare la pragul de detinere la SIF-uri urma sa fie inclusa in propunerea legislativa privind demutualizarea Bursei.

"Reprezentantii PSD in cadrul Comisiei au sugerat ca nu sunt de acord cu majorarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%. Acestia au avut o reactie violenta, patimasa atunci cand a fost luata in discutie aceasta problema si au amenintat ca isi vor retrage semnaturile de pe propunerea legislativa care stabileste transferul gratuit al unei parti din patrimoniul Bursei de Valori Bucuresti catre membrii Asociatiei Bursei, votata in unanimitate", a afirmat Vosganian.

Potrivit acestuia, intre formulele avansate dupa discutia cu SIF-urile, Guvernul a ales varianta potrivit careia orice persoana poate dobandi actiuni de la aceste societati in limita a 5% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO