Eveniment

Lasselsberger vine pe piata romaneasca cu toate diviziile

18.03.2005, 00:00 29


Grupul austriac Lasselsberger, una dintre cele mai puternice afaceri de familie de pe piata materialelor de constructii din Europa, intentioneaza sa devina producator pe piata romaneasca cu toate cele trei divizii ale sale - placi ceramice, materiale de constructii si materii prime - balastiere si cariere, a anuntat Geza Fordos, director general al Lasselsberger SA Bucuresti, noul nume al Cesarom.


Contextul este favorabil pentru investitori, pe fondul unei cresteri puternice a pietei de materiale de constructii.


Lasselsberger a achizitionat anul trecut cei doi mari producatori de placi ceramice din Romania - Sanex Cluj si Cesarom Bucuresti, aceasta din urma preluand de asemenea afacerea cu placi ceramice a companiei Mondial Lugoj.


"Vor intra in Romania si celelalte doua divizii ale grupului. Divizia Lasselsberger Building Materials va deveni producator pe piata romaneasca", a spus ieri oficialul grupului austriac.


Acesta nu a precizat daca strategia de expansiune a Lasselsberger vizeaza achizitii sau proiecte greenfield (construirea de capacitati de productie de la zero - n.r.).


Geza a precizat ca grupul importa si distribuie in Romania, in parteneriat cu compania Knauf, placi de gips-carton.


Sanex si Cesarom au raportat profit in 2004, dupa standardele romanesti de contabilitate, conform reprezentantului grupului austriac.


In Romania, capacitatea de productie a Lasselsberger se ridica la peste 13 milioane de metri patrati de placi ceramice, din care 6,6 milioane de metri patrati la Sanex, 4,5 milioane de metri patrati la fabrica din Bucuresti si 2,1 milioane de metri patrati la Lugoj. Aceste capacitati impreuna cu importurile le asigura austriecilor controlul a peste jumatate din piata locala.


Grupul va extinde oferta de produse ceramice pana la 15.000 de produse si va lansa o gama completa de adezivi, chituri si accesorii. Austriecii vor sa construiasca un showroom de mari dimensiuni, fiind avuta in vedere ca locatie capitala, fara sa fie precizata marimea investitiei.


Lasselsberger este al treilea producator de placi ceramice la nivel mondial, dupa preluarea capacitatilor de productie din Romania.


Productia Lasselsberger acopera - pe o piata mult divizata - circa 1% din cea la nivel mondial, estimata la aproximativ 6 miliarde de metri cubi.


Grupul detine 62 de companii cu peste 12.000 de angajati si este prezent in 13 state europene. Lasselsberger, o afacere de familie, are venituri estimate la circa 700 de milioane de euro pe an.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO