Eveniment

La Petrom, acelasi pret si pentru salariati si pentru investitor

04.03.2004, 00:00 14



Salariatii SNP Petrom vor avea posibilitatea sa cumpere cel mult 8% din actiunile companiei, la acelasi pret cu care vor fi vandute catre un investitor strategic, potrivit anuntului de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA).



Cota procentuala care va fi achizitionata de salariati si momentele la care va avea loc preluarea actiunilor vor fi stabilite prin hotarare de Guvern. Actionarii vor discuta, la 22 martie, modificarea actului constitutiv al societatii.



La sfarsitul anului trecut, Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom a solicitat ca angajatii sa primeasca 10% din actiuni, la valoarea nominala (1.000 lei). Angajatii companiei detin in prezent intre 0,5% si 1% din actiuni. Titlurile companiei erau cotate ieri, la inchiderea sedintei Bursei de Valori, la 1.670 lei.



Pragul de 8% a fost stabilit prin Ordonanta 55/2003. Actul normativ modifica un articol din statutul societatii, aprobat in 1997, prin care salariatii aveau drept de preemptiune pentru cumpararea a 10% din actiuni la valoarea nominala.



Finalizarea privatizarii Petrom, stabilita initial pentru sfarsitul anului trecut, a fost prelungita pana la 31 martie 2004, termen care ar putea si el depasit, pentru rezolvarea unor probleme legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor societatii.



Potrivit strategiei de privatizare, aprobata de Executiv la sfarsitul lunii iulie a anului trecut, transferul proprietatii va fi realizat prin vanzarea directa a 33-34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa urce, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital.



Dupa vanzarea actiunilor destinate salariatilor, participatia statului, reprezentat de Ministerul Economiei si Comertului, va scadea de la 92,9% la 33,9% din actiuni. Aproximativ 7% din titluri sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.



Pentru preluarea Petrom au depus oferte preliminare si neangajante, in luna noiembrie 2003, companiile OMV Austria, ENI - Italia, MOL - Ungaria, PKN Orlen - Polonia, Gazprom - Rusia, Hellenic Petroleum - Grecia, Occidental Oil & Gas Holding Corporation - SUA si Glencore - Elvetia. Ulterior, grupul ENI a anuntat ca nu va participa la urmatoarele etape, in cursa pentru preluarea celei mai mari companii ramanand sapte companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO